Câmpul cu struți africani de la Bacău, un business de succes, început cu o investiție de 50.000 euro. Cât costă produsele fermei FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iosif și Mirela Butacu au înființat, în urmă cu doi ani, o fermă cu struți chiar lângă municipiul Bacău, după ce s-au întors din străinătate, și după ce au vizitat toate crescătoriile mari din România.

Iosif Butacu și Romuleț, un struț mascul agresiv cu cei care se apropie FOTO MA
Iosif Butacu și Romuleț, un struț mascul agresiv cu cei care se apropie FOTO MA

„Câmpul cu struți Bacău” a ajuns acum un autentic punct de atracție mai ales pentru elevi, care sunt aduși cu sutele de profesori, pentru a vedea cele mai mari păsări alergătoare de pe Pâmânt.

O familie de struți este formată dintr-un mascul și două femele, iar la ferma de lângă Bacău trăiesc 8 familii adulte (24 de struți) dar și mai mulți pui. Deocamdată, dată fiind cererea foarte mare de ouă și pui de struț, vânzările se fac de multe ori cu programare.

„Eu și soția am lucrat mulți ani în Anglia, acolo ni s-au născut cei doi copii, de 4 și 8 ani. Ne-am întors definitiv în România în vara anului 2021.

Înființarea unei ferme de struți a fost un vis de-al meu mai vechi, iar azi, după fix doi ani de când ne-au ajuns primele trei familii de struți tineri, cumpărate de la Oradea, pot spune că este o afacere profitabilă.

Inițial am văzut un reportaj bine documentat, apoi am vizitat toate fermele mari din România, pentru a ști ce condiții trebuie să le ofer acestor păsări speciale”, povestește pentru „Adevărul“ Iosif Butacu (38 de ani).

Familia Butacu s-a documentat la fermele de la Sebeș, unde sunt peste 40 de familii de strucți, la Timișoara (27 de familii de struți), Pitești (22 de familii de struți), dar și la Buzău (aproximativ 20 de familii). După achiziția primelor trei familii de struți, au scos, la incubator, primii 16 pui, care acum au ajuns la maturitate.

„Câmpul de struți Bacău” are mii de vizitatori în fiecare lună

Ferma familiei Butacu este deschisă vizitării pentru oricine sună și se programează. Zilnic 10-15 familii trec porțile pentru a vedea de aproape struții.

Ghizi primitori sunt chiar proprietarii fermei, iar la intrare nu se plătește nicio taxă, dar cei care doresc să sprijine bunăstarea păsărilor pot pune bani în pușculița destinată achiziționării furajelor. 

„Avem foarte multe vizite, practic, telefonul sună încontinuu. Am avut și peste 1.500 de elevi într-o lună, dar și familii care vin să privească struții.”, relatează Iosif Butacu.

Fiecare struț are și nume, iar la fiecare boxă sunt menționați toți membrii familiei. La boxa 1 trăiesc Romuleț, Jasmina și Rebeca, la boxa 2, Remus, Fabulețea și Emilia ș.a.m.d.

O afacere cu o investiție minimă de 50 de mii de euro

Câmpul cu struți de lângă Bacău, de pe strada Poligonului din comuna Sărata, a necesitat o investiție de început de aproximativ 50.000 de euro.

O familie tânără de struți, care încă nu sunt reproducători, costă în jur de 2.500 de euro, iar una adultă, reproducătoare, 4.000 de euro.

Păsările au nevoie permanentă de apă curată și de furaje, bazate pe opt tipuri de cereale (grâu, porumb, ovăz, orz, lucernă uscată, șrot din floarea soarelui, șrot de soia, tărâțe de grâu), făină din pește, dar și pe multă lucernă.

Dealtfel, familia Butacu are lângă fermă o bucată de pământ unde cultivă lucernă. Struții africani s-au adaptat la temperaturile negative din timpul iernii, fără probleme. În boxe au fân care le ține cald, când este frig.

Un mascul ajunge la 140-160 de kilograme, iar o femelă, la 110-130 de kilograme.

„Struții trăiesc în captivitate aproximativ 60 de ani, dar în libertate pot ajunge și la 90 de ani. O femelă face într-un sezon, din martie până în luna septembrie, în medie, 60-65 de ouă. Am avut o femelă care a făcut 80 de ouă, iar alta, 74.

Am înțeles că sunt și cazuri în care au făcut 100 de ouă pe sezon. Avem foarte mare cerere pentru ouă, dar și pentru pui, care au fost rezervați, pe bază de avans, încă de anul trecut.

Pentru o fermă de struți, îți trebuie o investiție de minim 50.000 de euro, dar și răbdare, în primii ani, până când ferma atinge maturitatea”, mai spune Iosif Butacu.

Ouăle struților de la Bacău sunt la mare căutare, iar prețurile sunt chiar mai mici decât media de pe piață. Un ou care cântărește mai puțin de un kilogram este 50 de lei, ouăle de până la 1,5 kilograme, 80 de lei iar ouăle gigant, de peste 1,5 kilograme, 100 de lei.

Fermierii mai au pământ pentru a se extinde cu încă 16 boxe/ familii de struți. Cu alte cuvinte, ferma exotică va avea atunci un maxim de 72 de struți adulți. Deocamdată, nu au în plan sacrificarea păsărilor, ci doar extinderea fermei.

Doar ferma de la Sebeș are și un abator, unde sunt sacrificați struții, apreciați pentru gustul cărnii dar și textura ei, asemănătoare cu a cărnii de vită.

De altfel, orice parte a struților poate fi valorificată. Pielea de struț, foarte rezistentă, este folosită pentru realizarea de curele și genți de calitate iar penele pot fi folosite la amenajarea unor săli festive.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite