Bobocii nu se înghesuie la Universitatea „Vasile Alecsandri“. Situaţie dezastruoasă la Facultatea de Inginerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facultatea de Inginerie a Universităţii este ocolită de absolvenţii de liceu FOTO Mircea Merticariu
Facultatea de Inginerie a Universităţii este ocolită de absolvenţii de liceu FOTO Mircea Merticariu

Facultăţile Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău îşi vor face cu greu grupele de curs pentru anul şcolar 2016-2017. După prima sesiune de înscrieri, din luna iulie, au rămas 144 de locuri la buget şi 1373 cu taxă, dintr-un total de 2470 de locuri de şcolarizare. Situaţia cea mai gravă este la Inginerie unde au rămas neocupate 119 de locuri la buget şi 486, cu taxă.

Universitatea „Vasile Alecsandri din Bacău nu a reuşit să-i convingă pe tinerii absolvenţi de liceu, cu Bacalaureat, să-i urmeze cursurile. Mai bine de jumătate din locurile acceptate de şcolarizare, de Ministerul Educaţiei Naţionale, nu au fost ocupate după prima sesiune din luna iulie. Absolvenţii de liceu nu se înghesuie nici acum, în timpul sesiunii de înscrieri din septembrie. Situaţia este aproape inexplicabilă, mai ales că anul acesta membrii fondatori ai Universităţii „George Bacovia“ din Bacău, unitate de învăţământ superior particulară, au anunţat închiderea acesteia. În acest fel era aşteptată o creştere a numărului de studenţi la singura universitate de stat din municipiu Bacău.


Pe de altă parte, în ultima perioadă, Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău a avut parte de mai multe scandaluri, în care au sunt implicate cadre aflate la conducerea instituţiei de învăţământ superior. Este  vorba de nereguli la concursurile pentru acordarea unor titluri şi posturi universitare, de plagiate şi nu în ultimul rând de achiziţii cu cântec, făcute în perioada 2008-2016, când universitatea l-a avut rector pe Valentin Nedeff. Faţă de aceste fapte, Parchetul Judecătoriei Bacău a solicitat documente şi a deschis un dosar penal, în care au calitatea de suspecţi mai mulţi profesori.

Percheziţii la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău pentru tilturile academice acordate ilegal şi contractele de sponsorizare


Facultatea de Inginerie, altădată etalonul Universităţii, ocolită de studenţi


La cea mai puternică facultate a Universităţii, Facultatea de Inginerie, bate vântul în acest an. Din 830 de locuri de şcolarizare, după prima sesiune de admitere doar 185 de locuri au fost ocupate dar şi 8 locuri pentru romi şi 31 pentru tinerii proveniţi din afara graniţelor ţării. Au rămas 119 locuri la buget, 486 la cu taxă. La specializarea „Ingineria dezvoltării rurale durabile, deşi au fost alocate 100 de locuri, din care 26 la buget, s-au înscris doar doi tineri, unul care a trecut admiterea în luna iulie şi un român de etnie romă. Conducerea universităţii nu a anunţat însă ce se va întâmpla cu ei dacă după sesiunea din luna septembrie situaţia va fi aceeaşi şi nu va putea funcţiona măcar o grupă de curs. 


Dezastru şi la master


Mai mult de jumătate din locurile de şcolarizare alocate Universităţii din Bacău pentru studii postuniversitare nu au fost ocupate de nimeni în sesiunea din iulie. Deşi înscrierile au început la sfârşitul lunii august, până în prezent niciun absolvent de facultate nu şi-a depus dosarul. Ministerul a alocat Universităţii din Bacău 1270 de locuri pentru anul şcolar 2016-2017 şi după prima sesiune au fost ocupate 492 de locuri. Masteratele la Inginerie au avut 570 de posturi, din care s-au ocupat doar 178, majoritatea la buget.

Ministrul Educaţiei Naţionale a refuzat să semneze raportul de control  în cazul lui Costel Ceocea, care şi-a sponsorizat titlul academic de conferenţiar

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite