Bacău: Izvoarele minerale din Moinești sunt lăsate în paragină (GALERIE FOTO ȘI VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul cu Băi nu a mai fost reabilitat de mai bine de 20 de ani. Autoritățile promit că vor moderniza parcul în momentul în care vor obține fonduri nerambursabile. Până una alta oaza de agrement este un focar de infecție.

Puțini băcăuani știu că în Parcul cu Băi din Moinești sunt cinci izvoare de ape minerale cu proprietăți curative. Asta pentru că de când au fost amenjate, în jurul anului 1850, nimeni nu a mai investit niciun leu în reabilitarea lor.

image

În prezent, aspectul căsuțelor de lemn care le adăpostesc este dezastruos. Suprafața de ciment este acoperită cu mușchi de pădure, mucegai, sticle și bidoane aruncate de-a lungul timpului de vizitatori.

image

Mai mult, în zonă se găsesc și câini vagabonzi, care nu le permit trecătorilor să facă o plimbare liniștită în Parcul cu Băi, care de altfel nu este nici luminat pe timp de noapte.

image

"Am văzut zilele trecute și un hoit de câine la unul dintre izvoare. Miroase îngrozitor acolo. Eu le interzic copiilor să se joace în zonă sau să bea apă minerală", ne-a zis Maria Lucrețiu, o moineșteancă de 40 de ani.

Locuitorii mai în vârstă ai municipiului își aduc aminte că parcul era la începutul secolului trecut o atracție pentru turiști din țară și străinătate. "Îmi aduc aminte că străbunica mea venea la izvoare și făcea băi, întrucât erau amenjate bazine mici de lemn. Apoi vărul meu de la Târgoviște și-a diminuat miopia, cu apa de la un alt izvor. De la -17 a ajuns la -10", își aduce aminte Diana Apetroaiei, o altă moineșteancă.

image

Medicii spun că sunt cinci izvoare în total și toate pot trada afecțiuni diverse. "Două vindecă gastritele pentru că apa are sulf, două afecțiunile hepatice și un altul vindecă bolile de ochi. Și acum vin săptămânal oameni din Miercurea Ciuc și iau de aici apă", ne-a zis Luminița Munteanu, medic.

Primăria așteaptă finanțare europeană

Autoritățile nu au investit niciun ban anul acesta pentru amenajarea ivoarelor, cu atât mai puțin, să aloce fonduri de la bugetul local pentru iluminat sau achiziționarea de bănci și coșuri de gunoi.

image

"Nu am dat niciun ban. Am depus anul trecut un proiect spre finanțare prin Programul Operațional Regional în valoare de aproximativ 3.940.000 de lei, iar în martie anul acesta am ințeles că a fost acceptat. Acesta prevede realibitarea în întregine a izvoarelor și a Parcului cu Băi. Urmează să semnăm contractul. Noi contribuim de la bugetul local cu circa 1.000.000 de lei", a spus Viorel Ilie, primarul Moineștiului.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite