Bacău: Face marketing cu dovleci-gigant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Cochior abia ţine în mână bostanii-gigant
Dumitru Cochior abia ţine în mână bostanii-gigant

Un bărbat din comuna Nicolae Bălcescu atrage atenţia clienţilor cu bostani care au între 35 şi 50 de kilograme. Comerciantul a primit o ofertă de 400 de lei pe fiecare bucată, însă a refuzat categoric propunerea. El îi ţine pe tarabă ca să atragă clienţi.

Dumitru Cochior (60 de ani) din comuna Nicolae Bălcescu se mândreşte cu o recoltă impresionantă de bostani uriaşi.

Bărbatul vine zilnic în Piaţa Centrală din Bacău pentru a vinde varză, cartofi, ceapă şi zarzavat, iar ca să atragă clienţii şi-a pus pe tarabă dovlecii giganţi. Fiecare bostan cântăreşte între 35 şi 50 de kilograme şi abia poate fi cuprins cu ambele mâini.

A luat seminţele din Cluj

Cochior este decis să nu-i vândă niciodată, deşi a avut nenumărate oferte. „Eu îi ţin pentru sămânţă. Nici prin cap nu-mi trece să-i vând. I-am adus în piaţă de frumuseţe, ca să atragă clienţii. Nu îi vând indiferent ce sumă mi se oferă. Mi s-a propus şi 400 de lei pe fiecare bucată, dar am refuzat“, explică întreprinzătorul.

Prima recoltă de bostani- minune a avut-o în urmă cu doi ani. Atunci, un prieten din Cluj i-a dat cinci seminţe. Le-a pus în pământ primăvara, le-a udat de mai multe ori şi toamna nu i-a venit să creadă ochilor când a văzut minunăţia. „Aveau un curpen gros cât o mână. Chiar şi aşa se rupea sub greutatea dovlecilor. Aproape că m-am speriat când am văzut namila în curtea mea“, povesteşte bărbatul.

Necesită îngrijire specială

Chiar dacă acum agricultorul nu vrea nici în ruptul capului să-şi vândă bostanii, el este convins că în viitor va face o adevărată afacere. Strânge sămânţă până va reuşi să umple o tarla de câteva hectare. Apoi este sigur că „giganţii“ îi va vinde în marile lanţuri de supermarketuri. „Sunt dulci şi au miezul roz de ţi-e mai mare dragul. Sunt perfecţi şi pentru prăjituri şi pentru plăcinte de post“, explică băcăuanul.

Dumitru Cochior a dezvăluit şi secretul creşterii „uriaşilor“. Bostanii pot fi cultivaţi numai pe pământ îngrăşat cu mraniţă (n.r. – îngrăşământ natural provenit din gunoi de grajd bine fermentat) şi niciodată pe teren arid.

Pe lângă aceasta, dovlecii trebuie prăşiţi de trei ori şi udaţi aproape zilnic.

Pe un curpen de zece metri s-au făcut doi bostani. De 26 de ani mă ocup de agricultură, dar n-am avut în viața mea aşa minunății, Dumitru Cochior, agricultor.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite