Bacău: Casa lui Alecsandri, salvată prin demolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care luptă pentru salvarea imobilului cred însă cu tărie că acesta poate scăpa de demolare dacă este inclus într-un program de restaurare.

Casa „Vasile Alecsandri“, monument de categoria A, inclusă pe lista clădirilor de interes naţional şi universal, trebuie demolată din temelii. Aceasta este concluzia  primarului Romeo Stavarche, după ce mai mulţi oameni de cultură din Bacău au decis să readucă imobilul în care s-a născut poetul şi dramaturgul Alecsandri la gloria de altădată. Chiar dacă actualul proprietar, italianul Mario Maggi, este dispus să vândă casa cu 250.000 de euro, edilul a precizat în ultima şedinţă de Consiliu Local că nu agreează această soluţie.

„Clădirile de patrimoniu trebuie restaurate“
„Casa nu mai poate fi consolidată din cauza stării de degradare. Practic, trebuie construită din temelii alta nouă. Nu pot da 250.000 de euro pe un imobil pe care urmează să-l dărâm a doua zi“, a spus edilul. Primarul a propus fie cumpărarea pământului de sub locuinţă, fie realizarea unui schimb de terenuri cu proprietarul. Ambele variante duc însă spre acelaşi deznodământ: ridicarea din temelii a unei alte case identice ca arhitectură şi stil cu cea actuală.

„Există o diferenţă între restaurare şi reconstruire. Restaurarea se poate face de la temelie, dar se folosesc şi materiale de la vechiul imobil, iar la reconstrucţie se folosesc doar materiale noi. Fiind clădire de patrimoniu, trebuie restaurată şi nu reconstruită“, susţine Ioan Dănilă, preşedintele executiv al Asociaţiei Culturale „Vasile Alecsandri“. Acesta a mai precizat că, indiferent de ce soluţie va adopta în final Primăria, banii pentru restaurare vor fi asiguraţi de către alte instituţii din ţară. „Sunt bani de restaurare. Vor veni finanţări de la Ministerul Culturii, de  la Universitatea «V. Alecsandri» şi de la sponsori“, a adăugat Ioan Dănilă. Oamenii de cultură din Bacău mai au însă un as în mânecă.

Proprietarul, strâns cu uşa
Au trimis prin intermediul Prefecturii Bacău o notificare proprietarului italian prin care îl anunţă că nu a respectat legea privind protejarea monumentelor istorice. „În acest caz el va pierde clădirea, iar statul român trebuie să-i ofere pe ea un preţ stabilit de o comisie de expertiză agreată de Ministerul Culturii. Varianta aceasta este mai costisitoare financiar decât un schimb de terenuri“, a explicat profesorul Ioan Dănilă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite