Bacău: Alexandra Ciocan - Artista care-şi pune gândurile pe pânză (PORTRET)

0
0

Recent, tânăra şi-a deschis prima expoziţie de artă tradiţională şi fotografie digitală la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza“ din Bacău.

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare“ din Bacău, Alexandra Ciocan spune că nu este o artistă înnăscută. I-a plăcut să deseneze, dar în şcoala primară şi cea generală nu a reuşit să se facă remarcată în acest domeniu. Abia când a ajuns la liceu a descoperit că-i face plăcere să deseneze peisaje, să schiţeze portrete şi mai apoi să facă fotografii.

1% talent, 99% muncă
„Se spune că în artă este 1% talent şi 99% muncă. Eu recunosc că am muncit foarte mult şi că nu m-am născut cu talent. Când eram mică făceam desene ca orice alt copil, nimic deosebit. Mai târziu am început să experimentez şi din mâna mea ieşeau lucrări tot mai reuşite“, mărturiseşte Alexandra.

De la creion a trecut la pensulă şi pânză, iar de ceva timp a pus mâna şi pe aparatul foto digital. Timp de trei ani şi-a umplut timpul liber cu această pasiune, iar acum portofoliul ei numără peste 600 de lucrări. În toamnă va merge la facultate în Bucureşti, însă nu a vrut să plece din Bacău fără să lase ceva în urmă. Recent, la Biblioteca Judeţeană şi-a deschis expoziţia „Acesta este un gând“ cu lucrările ei de suflet. „Am venit cu 36 de lucrări. Desene, picturi pe pânză şi fotografii. Am denumit-o aşa pentru că în toate îmi exprim gândurile şi sentimentele“, mai spune artista.

Expoziţia, un succes
Colegii de clasă, care de multe ori îi sunt şi modele, profesorii şi chiar criticii de artă i-au apreciat lucrările, iar asta i-a dat de înţeles că nu trebuie să renunţe. Acum oscilează pe ce drum să meargă. „Încă nu ştiu ce vreau să fac. Îmi place psihologia şi aş vrea să o studiez, dar în acelaşi timp îmi place şi desenul. Nu m-am decis dacă să dau la Facultatea de Arte sau la cea de Psihologie. Nu mai am mult timp şi va trebui să mă hotărăsc. Chiar dacă aleg a doua variantă, voi continua să desenez“, declară tânără.

De ceva timp, Alexandra îşi postează lucrările pe un site specializat şi a fost imediat remarcată. „Cea mai dragă lucrare a mea este «Pauză». Este portretul unei tinere care se eliberează şi pe care am realizat-o într-un moment din viaţa mea când am ales un alt drum. Un scriitor din Sibiu m-a contactat şi mi-a spus că vrea să fie coperta pentru volumul său de debut care va apărea în curând“, a încheiat Alexandra. Expoziţia Alexandrei poate fi vizitată la Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene până pe 2 februarie, iar toate lucrările sunt la vânzare.

Profil
Născută. 30 octombrie 1992, la Bacău.
Studii. Colegiul Naţional Pedagogic din Bacău.
Familie. Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Cum ţi-a venit ideea organizării unei expoziţii?
Veneam într-o zi la bibliotecă să-mi iau nişte cărţi să citesc şi am văzut că există posibilitatea să organizezi gratis expoziţii. Am luat legătura cu un pictor care îşi postează lucrările pe acelaşi site cu mine şi mi-a spus tot ce trebuie să fac pentru a pune ideea în practică. 
De unde îţi iei modelele?
De la şcoală. Colegele mele îşi doresc atât de mult să le fac portrete, că la un moment dat le aveam programate pe agendă. Nu mai făceam faţă solicitărilor. Din păcate, nu dispun de un aparat foto profesional şi un prieten îmi împrumută camera. Anul acesta mi-am propus să strâng bani, poate şi din vânzarea lucrărilor,
să-mi cumpăr un aparat.

Ce-i place
„Îmi place muzica rock, engleza şi să citesc cărţi SF. Îmi mai place psihologia, să studiez oamenii, dar şi să cânt la pian“, spune fata.

Ce nu-i place
„Nu-mi place ipocrizia. Urăsc manelele şi nu-mi plac oamenii care vorbesc vulgar. Nu suport să mi se spună ce să fac“, susţine Alexandra.

Mai multe - Bacău

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite