Secţia Neonatologie a Spitalului Matern din Arad, în pericol de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia Neonatologie a Spitalului Matern din Arad este în pericol să se prăbuşească parţial. Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Adrian Ţolea, a afirmat că am putea deveni primul judeţ fără o maternitate publică, dacă nu se găsesc soluţii urgente pentru mutarea unităţii în altă clădire.

Maternitatea funcţionează în trei imobile, în aceeaşi curte de pe strada Episcopiei, dar două dintre acestea, vechi de peste 150 de ani, au fost retrocedate foştilor proprietari. În aceste condiţii, nu s-au mai putut face investiţii.

„Problema de la Matern s-a acutizat, avem o situaţie critică. Una dintre clădiri, Neonatologia, are risc seismic ridicat. E locul unde stau bebeluşii, dar nu se pot face investiţii, pentru că imobilul nu ne aparţine. Cade tencuiala, grupurile sanitare au probleme, şi încălzirea imobilului a fost dificilă în această iarnă. În anumite încăperi, personalul nu are curajul să circule decât pe margine, pentru că plafoanele trepidează, se pot prăbuşi. Unele încăperi au fost deja dezafectate din cauza riscurilor”, a declarat şeful interimar al CJ.

image

Mai mult de atât, Inspectoratul de Stat în Construcţii a interzis accesul în balcoanele celor două clădiri vechi, pentru că acestea se pot prăbuşi în orice moment. Cu toate acestea, accesul în unele saloane nu se poate face decât prin aceste balcoane nesigure. 

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a efectuat un control la Maternitate, în urmă cu două săptămâni, şi s-a atras atenţia că nu există acces pentru autospecialele de stingere în curtea unităţii, astfel că la două dintre faţade nu s-ar putea interveni în caz de incendiu.

În ceea ce priveşte liftul acesta nu va mai funcţiona din data de 1 mai, pentru că nu va primi o nouă autorizaţie, fiind foarte vechi.

Maternul ar putea fi mutat la noul spital TBC

Autorităţile analizează posbilitatea mutării în clădirea nouă construită în cartierul Grădişte pentru Secţia TBC, al cărei imobil (strada M. Eminescu) este, de asemenea, retrocedat, dar cel puţin nu prezintă riscuri atât de mari pentru pacienţi şi angajaţi. Secţia TBC ar putea fi mutată, temporar, în clădirea cea mai nouă din curtea Maternităţii, care nu este retrocedată.

Imobilul din Grădişte, conceput pentru Secţia TBC, poate fi adaptat urgent la cerinţele maternităţii, pentru a fi respectate circuitele medicale. Nu ar fi nevoie de o licitaţie nouă, pentru că recepţia lucărilor nu s-a făcut, acestea nefiind încheiate. Putem ridica încă un etaj sau să construim un pavilion nou”, a mai declarat Adrian Ţolea.
 

Vă mai recomandăm: Aradul va avea din 2016 spital nou de TBC

Noul spital TBC din Arad va fi inaugurat în noiembrie. Vechiul spital a fost retrocedat Arhiepiscopiei Aradului

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite