Conducerii Spitalului Judeţean Brăila nu-i convine că tot mai mulţi asistenţi se înscriu la facultate. „La absolvire, vor salarii mai mari şi dau bugetul peste cap!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenţii absolvenţi de studii superioare solicită salarii mai mari   FOTO Florentin Coman
Asistenţii absolvenţi de studii superioare solicită salarii mai mari   FOTO Florentin Coman

Faptul că tot mai mulţi asistenţi medicali din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila se înscriu la facultate îngrijorează conducerea unităţii spitaliceşti. Managerul Mihail Iugulescu spune că principalul motivaţie a asitenţilor respectivi este creşterea salarială de care trebuie să beneficieze, conform legii, după absolvirea cursurilor.

"Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila are nevoie de asistenţi medicali principali şi atât. Legea îmi spune că orice om al muncii are dreptul legal să se perfecţioneze, să urmeze studii superioare şi să fie promovat. Nu mă pot opune acestui lucru. Dar, pe de altă parte, trebuie să mă gândesc ce fac cu acest asistent cu studii superioare? Pentru că el ajunge să facă tot munca unui asistent. Legea spune să îi promovăm, dar să ne încadrăm şi în bugetul de venituri şi cheltuieli. S-a reuşit un efect paradoxal şi rău: a crescut respectul de sine şi unii asistenţi cu studii superioare nu mai fac nici ce făceau înainte. De ce? Pentru că acum sunt cu studii superioare, fapt ce a născut nemulţumiri şi tensiuni între ei.

Cei fără studii superioare i-au ajutat pe colegii lor, care erau la facultate, să ajungă la examene, preluând gărzi şi acum se trezesc cu ei într-o zonă tulbure. Această zonă tulbure e prost legiferată. Aceşti asistenţi cu studii superioare ar trebui prin lege să aibă locul lor în sistemul de sănătate. De ce fac oamenii ăştia o facultate? Doar ca să ia nişte bani în plus şi să facă ce fac şi colegii lor fără facultate? Nu e corect!. Atunci, toată lumea se face cu studii superioare şi ajung asistenţii să fie mai bine plătiţi decât doctorii tineri. Şi atunci, nu îţi va mai veni niciun doctor în spital! Al doilea tip de situaţie de care ne-am lovit este că termină facultatea acum, iar el nu este prins în plan. Nu e preocuparea mea. Dacă eu ca manager te-aş trimite la o specializare, te-aş avea pe un tabel, erai prins într-o nouă organigramă", spune dr. Iugulescu, citat de cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Potrivit managerului SJU Brăila, faptul că asistenţii medicali se înscriu la facultate pe bandă rulantă duce la creşterea fondului de salarii până la 71% din banii pe care-i primeşte spitalul de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), şi doar ce rămâne, adică diferenţa de 29%, se consumă pentru medicamentele pacienţilor şi utilităţi.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite