Radiografia unei morţi învăluite în mister. Cazul Trifa după aproape șase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şase ani, cazul uciderii lui Traian Trifa încă stârneşte controverse. „Crimă sau sinucidere?” este întrebarea rămasă fără răspuns în dosarul tânărului găsit fără suflare pe malul Mureşului.

După aproape şase ani de când Traian Trifa, fiul fostului preşedinte al Tribunalului Arad, a fost găsit fără suflare pe malul Mureşului, Bucureştiul a scos de la naftalină dosarul stufos şi, peste noapte, doi interlopi arădeni sunt găsiţi vinovaţi. Unul dintre ei, Florin Moldovan, cade în plasa anchetatorilor şi dă o declaraţie în care îl acuză de crimă pe finul său şi tovarăşul său de-o viaţă, Ovidiu Răchită. Cu aceste dovezi, ei primesc mandate de arestare. După doar câteva ore, Moldovan revine şi neagă cele declarate, însă credibilitatea sa este pusă la îndoială.

Martori protejaţi 

În rechizitoriul întocmit de Marian Gherman Şi Vasile Vintilescu, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul Trifa, se arată că şase martori cu identitate secretă îi dau pe Moldovan Florin şi Răchită Ovidiu ca autori ai omorului. La scurt timp după ce apar declaraţiile martorilor secreţi, trei membri ai clanului Rohozneanu, condus de unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi din ţară şi considerat una dintre cele mai violente grupări din zona de Vest, beneficiază de reducerea pedepsei în dosarul în care sunt judecaţi. Nici nu a început bine cercetarea cazului, că dilema se adânceşte mai tare. Mobilul crimei, fosta soţie a lui Răchită, cea despre care martorii secreţi ai dosarului susţin în rechizitoriu că ar fi fost motivul pentru care cei doi l-ar fi ucis pe Traian Trifa, cade, când femeia, terorizată de anchetatori, aduce probe din care rezultă că ea nici măcar nu se afla în ţară atunci când s-a petrecut crima.

„Pe vremea aceea lucram într-un local din Italia. Directorul hotelului unde am locuit confirmă prin acte acest lucru”, a declarat Patricia Laza în faţa instanţei. Procurorii o transformă în complice şi îi disjung dosarul, despre care în prezent nu se mai ştie nimic.

Ulterior, misterul planează asupra armei crimei, despre care se spune că ar fi o crosă de golf.  În rechizitoriu se arată că cel care a dat crosa în mâna procurorilor şi care spunea că a primit-o de la Răchită, numitul Florin Vidican, neagă acest lucru în faţa instanţei.

Cerere de strămutare

Avocaţii au cerut să fie citaţi şi anchetatorii arădeni care au cercetat la vremea respectivă cazul şi care, pentru că au ajuns la concluzia că Traian Trifa nu a fost ucis, au fost recuzaţi de tatăl acestuia. Acelaşi tată îndurerat nu a putut accepta nici varianta dată de procurorii timişoreni, mai exact aceea de sinucidere, şi a cerut strămutarea dosarului la Bucureşti.

„Am cerut să fie aduşi ca martori şi anchetatorii din Arad, care au fost primii la faţa locului în momentul în care s-a descoperit cadavrul. Instanţa a refuzat acest lucru pe motiv că ei sunt cercetaţi penal”, a declarat Arcadie Anastesescu, avocatul lui Florin Moldovan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite