Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a primit mita într-o cutie de whisky

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioţcu a fost arestat pentru 30 de zile FOTO pressalert
Ioţcu a fost arestat pentru 30 de zile FOTO pressalert

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a fost arestat pentru 30 de zile. Decizia a fost dată în cursul serii de sâmbătă de către judecătorii Tribunalului Timiş.

Nicolae Ioţcu este acuzat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de trafic de influenţă, acesta fiind prins în flagrant în cursul zilei de vineri în timp ce primea mită suma de 10.000 de euro.

Cristian Drăgan, administratorul judeţului Arad, a fost cel care (conform unor surse) s-ar afla în spatele prinderii în flagrant a preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

Practic adminsitratorul judeţului a fost “strâns cu uşa” de către procurori, aşa că a acceptat să colaboreze cu aceştia pentru prinderea lui Ioţcu. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că Drăgan a fost cel care în cursul zilei de miercuri, 22 iulie, a primit sursa de 35.000 de lei de la patronul unei firme care derula un contract cu CJA.

Drăgan le-a spus procurorilor că banii nu sunt pentru el, că îi sunt destinaţi lui Ioţcu. Cristian Drăgan a făcut o înţelegere cu procurorii şi i-a dat cei 35.000 de lei lui Nicolae Ioţcu. Acesta a fost chemat la locuinţa lui Cristian Drăgan şi i s-au pus toţi 35.000 de lei pe masă. Şeful CJ Arad a sărit ca ars şi i-a spus lui Drăgan să pună banii în ceva că îi va lua la plecare. Drăgan s-a conformat şi a pus suma de bani într-o cutie goală de whisky, iar cutia într-o plasă. Cutia şi plasa au fost găsite două zile mai târziu în casa şefului CJA, însă fără bani. 

Aceleaşi surse spun că vineri 24 iulie Ioţcu a fost dus acasă cu maşina de către Cristian Drăgan. Cei doi au fost prezenţi la o şedinţă a ATOP Arad care s-a desfăşurat la Lipova. Cristian Drăgan purta echipament de înregistrare şi i-a dat lui Ioţcu cei 10.000 de euro. Când Ioţcu a coborât din maşină, în faţa propriei case, a fost săltat de ofiţerii DGA.

Ioţcu este acuzat de trafic de influenţă

Practic afacerea din care Nicolae Ioţcu a primit mita în două tranşe s-a încheiat în cursul anului 2012, atunci când Ioţcu cerea 40.000 de euro pentru “rezolvarea” unei licitaţii pentru o firmă care furniza echipamente medicale Spitalului Judeţean Arad, instituţie aflată în subordinea CJ Arad.

Reprezentanţii DNA susţin că: „în cursul anului 2012, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Judeţean Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziţie publică privind «Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad», în valoare de 1.600.000 de euro. Astfel, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceştia să stabilească ca şi câştigător al procedurii societatea menţionată anterior în asociere cu o altă firmă. Urmare a acestei influenţe exercitate, contractul respectiv a fost câştigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăţi.  La data de 22 iulie 2015 inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranşe şi diferenţa din suma totală pretinsă”.

Anchetatorii mai spun că în data de 24 iulie 2015, „cu ocazia primirii sumei de 10.000 euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranşă din suma totală de 40.000 de euro), inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani”.

Nicolae Ioţcu ocupă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad din anul 2008. El şi-a început cariera politică în 1996, ca membru al Partidului Democrat, actualmente fiind membru al PNL Arad. Ioţcu a fost şi senator în perioada 2004-2008 din partea PD. După alegeri le din anul 2012 Ioţcu a intrat în competiţie cu  primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi a vrut să preia filiala judeţeană a partidului. Nu a reuşit deoarece Falcă a câştigat alegerile, însă echipa lui Ioţcu l-a acuzat de furtul lor.

Nicolae Ioţcu este un apropiat al primului ministru nominalizat al PNL, Cătălin Predoiu, în mediile politice discutându-se că preşedintele CJ Arad ar fi fost principalul favorit pentru ocuparea postului de ministru al Dezvoltării. Ioţcu este economist, absolvent al Universităţii Dimitrie Cantemir din Timişoara şi al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I – Colegiul Naţional de Apărare.

Vă mai recomandăm:

 UPDATE Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, liberalul Nicolae Ioţcu, a fost reţinut de DNA. A fost prins cu o mită de 10.000 de euro asupra sa

Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, arestat pentru 30 de zile. Acuzat oficial de trafic de influenţă, a pledat nevinovat

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite