Peştera Cristalelor din Arad, o lume subterană spectaculoasă. Acum 20.000 de ani, era adăpost pentru urşii cavernelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştera este unică în lume FOTO www.haisitu.ro
Peştera este unică în lume FOTO www.haisitu.ro

În judeţul Arad există o peşteră unică în lume, datorită formaţiunilor din interior. Este vorba despre Peştera Cristalelor, situată în Munţii Codru-Moma, pe platoul carstic Vâscău, în apropierea localităţii Moneasa.

Peştera Cristalelor din Judeţul Arad este unică datorită faptului că este formată din rocă de calcar negru şi tocmai din acest motiv speologii ne atrag atenţia asupra valorii sale geologice şi totodată ştiinţifice.

Accesul către Peştera Cristalelor se face pe drumul judetean Arad-Sebiş-Moneasa. Locul unde se află peştera este destul de greu de găsit, doar localnicii pot îndruma curioşii. După ce ani la rând autorităţile au făcut demersuri pentru amenajarea peşterii, într-un final s-a renunţat la această idee, astfel că în prezent peştera este închisă. 

 „Am vorbit cu câţiva speologi şi mi-au spus că nu s-ar merita investiţia pentru a fi deschisă peştera, deşi eu aş vrea să poată  fi vizitată”, a declarat primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei.

urs pestera

Peştera Cristalelor a fost descoperită în anii 1970-1972, şi încă de la început a fost recunoscută pentru unicitatea sa datorată pereţiilor dezvoltaţi în calcar negru şi a formaţiunilor sale carstice.

Aici au fost descoperite urme ale ursului de peşteră sau de caveran (Ursus Spelaeus) specie rară de urs, răspândită pe teritoriul european în timpul Pleistocenului. Această specie prefera zonele calcaroase bogate, evitând zonele de câmpie. Ursus Spelaeus a dispărut acum aproximativ 20.000 de ani.

Vă mai recomandăm: Lucruri neştiute despre Peştera Urşilor, minunăţia din Munţii Apuseni. Legenda celor 140 de „monştri“ înfometaţi

Misterioasa peşteră-labirint a României. Caverna de la Limanu şi legendele sale străvechi care o aseamănă lui Keiris, grota unde dacii au fost zidiţi de romani

AradPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite