Orașul din România unde va fi ridicată o statuie din bronz a lui George Enescu. Internauții, „provocați” să aleagă macheta

0
Publicat:

Primăria Arad în parteneriat cu HUB-ul cultural mARTA, intenționează să realizeze și să amplaseze în oraș o statuie din bronz care să îl reprezinte pe George Enescu.

Sunt trei variante prezentate FOTO Facebook Ilie Cheșa
Sunt trei variante prezentate FOTO Facebook Ilie Cheșa

Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Ilie Cheşa, care a lansat și un sondaj pe pagina de Facebook pentru alegerea machetei viitoarei statui a lui George Enescu. Acesta a prezentat trei variante.

Statuia ar urma să fie amplasată în fața Palatului Cultural, în sala căruia marele dirijor și compozitor român a susținut numeroase concerte. Pe de altă parte, scuarul din fața Palatului Cultural se numește Piața George Enescu. Un alt argument puternic care justifică demersul cultural în memoria lui George Enescu stă în faptul că dirijorul, compozitorul și muzicianul a fost declarat în timpul vieții «cetățean de onoare» al orașului Arad”,  este mesajul viceprimarului Ilie Cheşa.

Acesta îi îndeamnă pe internauți să-şi exprime opţiunea pentru una dintre ele.

Supunem atenției arădenilor trei variante ale machetei viitoarei statui care îl va reprezenta pe George Enescu. Am fi interesați să aflăm părerea dumneavoastră, dragi arădeni”, mai spune edilul.

Internauții au început imediat să își exprime părerea:

Aș alege varianta din mijloc. Arată, cu-adevărat, pasiunea și dedicarea cu care își exercita profesia” sau „Prima din dreapta (din partea cu steagurile), are eleganță” ori „Din punctul meu de vedere, statueta din mijloc ar reprezenta cel mai bine amintirea marelui dirijor, compozitor și muzician George Enescu!”, sunt câteva dintre mesaje. Cele mai multe se îndreaptă către varianta din mijloc.

Cine a fost George Enescu

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, la Liveni, lângă Dorohoi și a decedat la 4 mai 1955 în Paris, Franța. A fost violonist și compozitor, cunoscut mai ales pentru interpretările sale de Bach și pentru compozițiile sale eclectice.

La vârsta de 7 ani, Enescu a mers la Conservatorul din Viena, unde a studiat vioara. În 1894, a făcut cunoștință cu Johannes Brahms, ale cărui dezvoltări simfonice formale le-a luat mai târziu ca model.  În 1895 a plecat la Paris, unde a studiat compoziția și vioara. În 1898, Poème roumain al său a fost interpretat la Paris, iar în 1899 a câștigat premiul întâi pentru vioară la Conservatorul din Paris.

Și-a început apoi cariera de violonist virtuoz și a devenit foarte cunoscut pentru interpretările sale din Bach. A fost cunoscut și ca dirijor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite