Moment istoric pentru oraşul nostru: Municipul Arad s-a înfrăţit cu Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
reprezentanţii Primăriei Arad şi cei ai Sectorului 5
reprezentanţii Primăriei Arad şi cei ai Sectorului 5

Municipiul Arad s-a înfrăţit cu sectorul 5, cel mai mare din Praga (Cehia). Parafarea parteneriatului a avut loc pe 10 iunie, la Praga, în prezenţa primarului Gheorghe Falcă şi a prim viceprimarului Petru Lahnit.

Colaborarea a fost iniţiată în cadrul acţiunii “Europa pentru cetăţeni” 2014-2020, lansată de comunitatea europeană. Intenţia declarată este de a implementa în comun unele proiecte finanţate de Comisia Europeană, cu atât mai mult cu cât Aradul candidează pentru titlul de Capitală Culturală în anul 2021.

„Trebuie să încep prin a-i mulţumi celui care a avut ideea înfrăţirii oraşelor Praga şi Arad şi care a mijlocit realizarea acordului pe care îl semnăm astăzi, domnul Nicolae Dedulea, preşedintele comunităţii române din Cehia, originar din localitatea arădeană Covăsânţ. Uniunea Europeană are nevoie de o întâlnire a cetăţenilor săi, iar în acest sens cooperarea dintre regiunile şi oraşele Europei este foarte importantă. Cu aceste gânduri semnăm acordul de astăzi. Dorim ca prin această iniţiativă să ne ajutăm reciproc în toate domeniile, de la cultură la sport şi de la economie la turism, iar rezultatul acestei colaborări suntem siguri că ne va aduce beneficii tuturor. Praga se numără printre oraşele reper ale culturii europene, inclusiv prin obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană, titlu la care aspiră şi Aradul, în 2021. Suntem siguri că Praga ne va fi un sfătuitor şi un ajutor de nădejde în acest demers. Dar legătura dintre oraşele noastre va duce mult dincolo de acest proiect imediat", a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

La rândul său Petr Lahnit, prim viceprimarul sectorului 5 Praga a afirmat: „Ne-am dorit foarte mult să realizăm un parteneriat cu un oraş din România şi mă bucură foarte mult că s-a întâmplat să fie Aradul. Am convingerea că împreună vom realiza proiecte importante". 

Din delegaţia arădeană prezentă la acest eveniment au mai făcut parte viceprimarul Cătălin Ţiţirigă şi consilierul municipal Glad Varga. 

Primele proiecte comune care vor fi implementate de cele două oraşe se numără prezenţa unor pictori arădeni care vor expune la Praga, a unor artişti de la Liceul Sabin Drăgoi la Gala de final de an din capitala cehă, iar în septembrie o delegaţie a sectorului 5 Praga va fi prezentă la Arad la Festivalul minorităţilor.

Vă mai recomandăm: FOTO Autorităţile din Arad şi Gyula, la aniversarea celor 19 ani de la înfrăţirea oraşelor

Consilierii locali municipali, alături de viceprimarii Cătălin Ţiţirigă şi Levente Bognar şi de alţi reprezentanţi ai Primăriei Arad au participat miercuri, la Gyula la întâlnirea „Strângeri de mâini”.

Braşovul se înfrăţeşte cu oraşul Nurnberg

Din 20 iunie, pe lista oraşelor înfrăţite cu Braşovul se va număra încă unul: Nurnberg. Protocolul va fi semnat de primarii celor două oraşe.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite