Marea Bancă dintr-un sătuc din Arad. Premiera din România, posibilă datorită unui italian îndrăgostit de loc VIDEO

0
Publicat:

Ideea de a avea o bancă de dimensiuni mari pe care să te simți iar mic, ca în copilărie, a venit din Italia. Și a pus-o în practică tot un italian care s-a îndrăgostit de locurile din Arad.

Este banca numărul 318 din lume FOTO Claudia Untaru
Este banca numărul 318 din lume FOTO Claudia Untaru

În premieră națională, într-un sat din vestul țării a fost inaugurată, duminică, 20 august 2023, Big Bench (Marea Bancă - engl). Aceasta se află la hotarul dintre județele Timiș și Arad, în cel mai înalt punct belvedere de pe dealurile satului dispărut Labașinț din comuna Șiștarovăț, județul Arad.

Este prima bancă de acest gen din România care are și pașaport și care face parte dintr-un proiect global de susținere a turismului. Banca este creația lui Chris Bangle, un designer vizionar, care a pus bazele unei experiențe unice în peisajul Borgata, din Clavesana, Italia.

Banca nr. 318 dinLabașinț

Astfel, în Labașinț a fost instalată banca cu numărul 318. Cele 318 bănci uriașe sunt într-un circuit turistic care se face pe baza unui pașaport, fiecare are viza sa proprie. Aproape 30.000 de turiști au cerut aceste pașapoarte până acum.

Această bancă a fost adusă aici de proprietarii AgroVillage Resort & Labașinț Forest cu sprijinul total al locuitorilor din Labașinț. Pentru ei este o bancă a dorințelor. Este și startul renașterii unei comunități. Pe vremuri aici au trăit circa 600 de persoane, fiind peste 150 de locuințe, iar dorința noilor proprietari este să repopuleze această zonă și să o transforme într-o locație turistică“, a declarat Daniel Groza, promotorul acestui proiect.

Povestea proiectului FOTO C.U.
Povestea proiectului FOTO C.U.

Fondatorul AgroVillage, italianul Osvaldo Martinelli, a ajuns la Labaşinţ în 2007, la unul dintre partenerii săi de afaceri, care cumpărase mai multe terenuri în zonă şi avea o casă de vacanţă. Atunci s-a îndrăgostit Osvaldo de aceste locuri şi a decis să investească şi să dezvolte un proiect cu trei componente: agroturism, imobiliar şi producţie. Italianul a cumpărat astfel un sat întreg, tot Labașințul, pe care dorește să-l transforme într-un paradis imobiliar.

Big Bench a devenit rapid o atracție pentru localnici și vizitatori deopotrivă. Dincolo de designul său neobișnuit, această bancă a reprezentat ceva mai mult decât un simplu obiect de mobilier urban. A devenit o parte integrantă a experienței colective a comunității, invitându-i pe oameni să se simtă ca niște copii, să se bucure de frumusețea peisajului și să-și schimbe perspectiva asupra lumii din jur“, spun organizatorii.

Pașaportul Big Bench

Cu trecerea timpului, această idee a unei bănci uriașe a dus la nașterea Asociației Big Bench Community Project (BBCP) în 2015, pentru acest proiect non-profit. Pe măsură ce numărul băncilor uriașe creștea, Asociația BBCP a evoluat într-o fundație, în 2021. Fundația a sprijinit activități colaterale legate de Big Bench, precum și proiecte caritabile pentru implicarea copiilor în activități artistice.Pentru a face experiența vizitării băncilor uriașe și mai memorabilă, BBCP a introdus pașaportul Big Bench.

Fiecare bancă uriașă este reprezentată printr-un timbru special pe pașaport, care nu doar amintește de acel loc unic, dar oferă și o modalitate distractivă de a îți face amintiri.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite