Magazinul cu bocanc, printre cele mai frumoase fotografii de reclamă din România de altădată

0
Publicat:

Una dintre cele mai frumoase fotografii de promovare a firmelor care existau în vremurile demult apuse a fost postată pe un site de promovare al unui oraș din vestul țării.

Fotografia este una foarte apreciată Sursa: RomaniaInterbelica.Memoria.ro
Fotografia este una foarte apreciată Sursa: RomaniaInterbelica.Memoria.ro

Vorbim despre pagina de Facebook Aradul de Altădată. Astfel, frumusețea Aradului de altădată este surprinsă într-o fotografie realizată pe fosta stradă General Berthelot (denumire atribuită în perioada anilor 1919-1948 porțiunii stradale din vecinătatea Teatrului).

În fotografie se remarcă mai multe firme:

- Magazinul și depozitul de încălțăminte „Clara”, proprietatea lui Gubitzer Cl.

- Croitoria pentru domni „Augustin Goda”, mutată în locația din fotografie în noiembrie 1942, după ce anterior a funcționat pe strada Barițiu sub numele de „Huppert și Goda”

- Instalatorul de apaducte și lăcătușerie „Gheza Schaefer”

- Librăria și papetăria „Gloria”, proprietatea lui Vlad H.

- Magazinul de cărucioare „Szepessy Adalbert”

Cel mai inedit element din poză este bocancul bărbătesc atârnat la intrarea în magazin.

Cei care administrează pagina de Facebook spun: „Anterior anului 1919, strada a purtat numele de <Aczél Péter>, fost primar al Aradului și ulterior comite-șef”.

Reacții de la arădeni

Fotografia postată a început imediat să stârnească reacții. Unii au devenit chiar nostalgici.

Am mai prins acel bocanc... când eram copil și mă ducea mama la magazinul Gulliver să îmi cumpere încălțăminte”, spune Sorin.

Alexandru adaugă: „Vremea când bărbații erau bărbați și femeile femei. Nu glezne goale și bărbați în colanți ca acum”.

Mioara precizează că ea și-ar fi dorit să cumpere tot ce vede în magazine. „Copil fiind, locuind în Piața Avram Iancu nr.. 13, trecem mereu pe acolo și mereu mă uitam la noutăți, acasă o înebunem pe maica-mea să-mi cumpere. Pe vremea aceea îmi cumpăra câte o pereche de încălțăminte pentru fiecare anotimp. Erau de calitate, dacă nu aș fi tot crescut să am nevoie de altă pereche, i-aș fi purtat mult și bine. Mama, pe cei care nu-i mai putem purta, îi dădea la cunoștințe”, rememorează ea.

Pentru Cerasella postarea este una de suflet, deoarece și-a adus aminte de perioada când lucra la încățăminte: „Eu am lucrat în magazinul de încălțăminte în anii 1986/1988”.

Nu este prima fotografie postată cu străzi din Arad care strârnește reacții. Pe pagină se găsesc sute de imagini cu orașul de odinioară.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite