Izvorul care a salvat o comună în timpul unei secete istorice. Oamenii cred că a fost o minune divină şi că apa are proprietăţi miraculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Izvorul care a salvat comuna arădeană Seleuş în timpul secetei din 1946 este considerat de localnici unul miraculos. Deşi nimeni nu poate dovedi vreun miracol, oamenii susţin că apa de aici face minuni pentru sănătate.

Acum aproape 70 de ani, când toate fântânile din comună au secat, acest izvor a fost salvarea. De atunci, oamenii consideră că acesta este unul special şi vorbesc despre o minune dumnezeiască.

Localnicii povestesc cum fântâna a salvat de la pierire sute de animale, în condiţiile în care acestea nu mai aveau apă pentru a se adăpa.

“Ştiu că mi-au povestit, atât mama mea, cât şi bunicul meu faptul că seceta din 1946 era să facă prăpăd. Atunci erau în Seleuş mai multe animale decât acum. Fântânile din curţile oamenilor au secat şi nu mai era apă nici pentru băut nici pentru gătit. Îmi povestea mama că atunci când şi-au dat seama că nu mai e apă în fântâna curţii a apelat la alţi vecini, dar degeaba. Cineva, venit din centru, a spus că fântâna de la primărie are apă, iar atunci au mers toţi cu bidoanele să aducă apa. Dumnezeu nu ne-a lăsat atunci, iar dacă aici nu era apă multe animale ar fi murit”, povesteşte Ilie Moţocan, un localnic în vârstă de 58 de ani.

Oamenii mai relatează că şi de la această fântână salvatoare apa venea greu, dar nu secase – ceea ce a fost de mare ajutor. 

“Eu nu am trăit acele vremuri, dar bunicul meu mi-a povestit de multe ori despre această fântână. Mi-a spus că s-a format o coadă uriaşă, iar unii oameni stăteau la coadă cu animalele lângă ei. Luau apă în găleţi sau sticle şi apoi adăpau animalele. De abia apoi luau pentru a putea găti ei”, ne spune Florin Muntean, un tânăr în vârstă de 34 de ani.

Acum  la aproape 70 de ani de la secetă, oamenii din Seleuş spun că apa din această fântână i-a salvat, dar şi că este una bună pentru sănătate. “Noi doar de aici luăm apă pentru a bea sau pentru gătit. Unii dintre vecini spun că dă o stare de bine, dar despre vreun om vindecat de o boală după ce a băut din această apă,nu am auzit”, mai spune Ilie Moţocan.

image

În urmă cu doi ani, autorităţile din comuna arădeană Seleuş au amenajat în apropierea fântânii salvatoare o altă fântână, mai exact una arteziană. La vechea fântână, situată în apropiere, apa curge şi acum iar oamenii îi duc mai departe povestea.

Vă mai recomandăm: VIDEO Pelerinaj la fântâna vindecătoare de la Smeeni. Cum petrec sătenii din Bărăgan de Izvorul Tămăduirii

Fântâna lui Ceauşescu din Bărăgan, la care dictatorul a ajuns cu elicopterul pentru a-şi potoli setea. Sătenii spun că izvorul din Gheorghe Doja e miraculos

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite