În podgoria Miniş-Măderat se produc 11 sortimente de vinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podgoria Miniş-Măderat se află în partea centrală a judeţului Arad, iar cele două localităţi aparţin de comuna Ghioroc, respectiv de oraşul Pâncota.

Podgoria Miniş-Măderat este una dintre cele mai vechi podgorii de pe teritoriul României. Numeroase mărturii arheologice şi istorice atestă ca viticultura ocupa un loc important în viaţa locuitorilor din această zonă. Cele mai vechi documente de atestare istorică a podgoriei Aradului datează din prima jumătate a secolului al XI-lea.

De-a lungul timpului, viticultura acestei podgorii se dezvoltă progresiv, ajungând ca în secolele XV-XVI  vinul să fie considerat un articol de necesitate, care asigura 80% din veniturile domeniilor şi ale cetăţenilor. În funcţie de stăpânire (otomană sau austriacă), suprafaţa cultivată cu viţă de vie a oscilat între 700 de hectare (anul 1562) şi 2.100-2.800 de hectare (anul 1746). În perioadele care au urmat, suprafaţa viticolă continuă să se extindă ajungând la 6.540 de hectare, în anul 1880. Între anii 1907 şi 1944 suprafaţa viticolă a oscilat între 5.570 şi 6.248 de hectare. Transformările cele mai importante în viticultura podgoriei s-au înregistrat după unirea Transilvaniei cu ţara şi mai ales după reforma agrară din 1921.

Nu mai puţin de 11 feluri de vinuri se produc în podgoria Miniş-Măderat, acestea sunt: Riesling italian, Fetească regală, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarcă, Mustoasă de Măderat, Burgund mare, Pinot noir, Oporto, Sangiovese.

În această podgorie nu putem vorbi despre vinuri care se făceau în urmă cu zeci de ani şi acum nu se mai fac. Din contră, numărul sortimentelor care se produc în această zonă a crescut o dată cu trecerea timpului. Zeci de producători de vinuri se găsesc în această zonă.

De câţiva ani încoace se marchează Sărbătorea Vinului în Podgoria Miniş – Măderat. La această manifestare au avut loc degustări de vin şi prezentări de produse. Traseul celei de-a IV-a ediţie a Sărbătorii Vinului în Podgoria Miniş – Măderat a cuprins localităţile Ghioroc, Şiria, Păuliş, Pâncota şi Covăsânţ. Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniş – Măderat este o manifestare organizată de Consiliul Judeţean, Centrul Cultural Judeţean Arad şi primăriile localităţilor Ghioroc, Şiria, Păuliş, Pâncota şi Covăsânţ.

Manifestarea are ca scop promovarea vinului produs în judeţul Arad atât la nivel local, cât şi naţional şi european. Organizatorii şi-au propus de asemenea să încurajeze producătorii locali să îmbunătă- ţească nu doar calitatea produselor, ci şi modul de prezentare, pentru a fi cât mai competitivi pe o piaţă din ce în ce mai exigentă, cum este cea a consumatorilor de vin.

În podgoria Miniş-Măderat există şi un Drum al Vinului pe care autorităţile judeţene se chinuie de câţiva ani buni să îl reabiliteze. Este vorba mai precis despre Drumul Judeţean 708 B: Păuliş - Miniş - Ghioroc - Cuvin - Covăsînţ - Şiria.

Mai puteţi citi: Start la “Drumul Vinului în Podgoria Miniş - Măderat” în acest week-end

GALERIE FOTO Corcova, podgoria înviată de francezi cu fonduri UE

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite