FOTO:Vinul de Segarcea şi-a câştigat un renume la nivel mondial. A fost medaliat la concursul Challenge Internaţional du Vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul Segarcea este localitatea care ţine judeţul Dolj pe harta viticolă a României. Trei vinuri produse de casa de vinuri Domeniul Coroanei au luat două medalii de aur şi una de argint la concursul Challenge Internaţional du Vin, care s-a desfăşurat la începutul lunii aprilie.

În Segarcea sunt 1100 de hectare cu viţă de vie de diverse soiuri. Vinurile albe, gen Sauvignon, Fetească şi Riesling se vând cu 5 lei, iar vinurile roşii Merlot şi Cabernet costă 7 lei litrul. Oamenii se mândresc cu licoarea care le-a adus un renume la nivel mondial. „Toată lumea ştie că la noi la Segarcea este cel mai bun vin. Eu am cinci hectare de vie şi sunt mulţumit cu producţia pe care o fac an de an. Noi respectăm tradişa pentru a avea produse de calitate“, a spus Ion Militaru.

Localitatea doljeană are 570 de hectare de viţă-de-vie nobilă în proprietate privată, iar 200 aparţin cunoscutului brand Domeniile Coroanei, lansat pe vremea lui Carol 1.

Mihai Anghel, unul dintre cei mai bogaţi agricultori din Oltenia, s-a lansat în anul 2002 şi afaceri cu vinuri. A cumpărat vechea cramă a Casei Regale de la Segarcea şi a reinventat marca Domeniul Coroanei Segarcea, recunoscută astăzi în întreaga ţară. Anghel a înlocuit la Segarcea 300 de hectare de vie şi a făcut investiţii totale de 30 milioane de euro, din fonduri proprii dar şi europene. Cele 300 de hectare plantate cu viţă-de vie îi aduc omului de afaceri anual două milioane de sticle de vin, produsul fiind clasat pe segmentul superior.

Într-un top al celor mai mari producători de vinuri, în funcţie de cifra de afaceri realizată anul trecut, Domeniul Coroanei Segarcea se află pe locul 14, cu afaceri de 3,2 milioane de euro.

Zaibărul de Băileşti, înregistrat la OSIM

Băileştenii din oraşul lui Amza Pellea se laudă an de an cu zaibărul pe care îl fac şi care din anul 2009 a devenit şi  marcă înregistrată la OSIM. „Aşa cum spunea şi Amza Pellea, vinul de Băileşti este valuta noastră forte. Doar la noi găseşti adevăratul zaibăr“ a spus Costel Pistriţu, edilul oraşului Băileşti.

Zaibărul de Băileşti  nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 3 şi 4 lei, dar se dă şi cu 6 sau 7 lei, în funcţie de pretenţiile olteanului.

Băileştenii susţin că vinul se bea neapărat dintr-o cană de lut cu o bucată de carne de la găleată şi acrituri.




 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite