În drum spre locuri neatinse de om. Opt speologi au plecat în expediţie.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt speologi arădeni au plecat spre Albania, o parte dintre ei fiind deja obişnuiţi cu aventurile în subteran. Arădenii vor explora şi Peştera Maja Arapit, lucru extrem de complicat din cauza dificultăţii crescute a pasajelor.

Opt arădeni au pornit spre Albania, unde vor participa la o expediţie speologică de talie internaţională. Speologii au vârste cuprinse între 19 şi 50 de ani şi sunt singurii din ţară care şi-au făcut curaj să descopere necunoscutul din munţii Dinarici. Cei opt sunt membri ai Asociaţiei Speologice Speowest Arad.

Mihai Besesek, care este şi preşedintele organizaţiei, spune că vor merge în peşteri pe unde nu a mai călcat picior de om. Acesta a ţinut să precizeze că Expediţia Maja Arapit 2011 este organizată în arealul Alpilor Albanezi din munţii Dinarici, din Districtul Shkoder, Albania, la graniţa cu Kosovo, într-o zonă izolată, extrem de sălbatică.

„În zonă sunt vârfuri calcaroase ce ajung până la 2.700 de metri altitudine, cu pereţi verticali ce depăşesc 1.000 de metri. Obiectivele expediţiei sunt continuarea explorărilor speologice în regiune, în mod special în Peştera Maja Arapit, extrem de grea din cauza dificultăţii crescute a pasajelor subterane. Acestea presupun escaladarea a peste 300 de metri diferenţă de nivel, pe o lungime de mai mulţi kilometri prin spaţii înguste, puţuri şi galerii. Vrem să descoperim noi galerii şi noi peşteri”, a spus Mihai Besesek. Cei care au plecat au diverse ocupaţii, de la student şi până la consilier tehnic.

Ţinuturi virgine

În 2009, o echipă din România a descoperit un sistem nou de galerii, botezate „Transilvania”. Din ea au făcut parte şi arădenii Radu Valentin Alexandru şi Tiberiu Niculiţă Tulucan, doi dintre speologii aflaţi acum pe drum spre Albania. Alături de ei, spre ţinuturile virgine au mai plecat şi Mihaela Velin, Alin Jerca,  Mihai Besesek, Lucian Tonoiacă, Ana Maria Suciu şi Laura Tociu. Cu toţii doresc să stabilească legături şi parteneriate cu speologi din ţările participante la expediţie. Când sunt în ţară, speologii arădeni fac şi voluntariat. Dacă sunt solicitaţi, ei intervin în accidente miniere, prăbuşiri şi oriunde pot da o mână de ajutor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite