Imagini spectaculoase cu câmpuri aurii lângă șoseaua de mare viteză din Vestul României FOTO

0
Publicat:

Câmpurile „galbene” din România „înnebunesc” participanții la trafic și de cele mai multe ori aceștia se opresc pentru a se fotografia în lanurile de rapiță. Și pe site-urile de socializare au început să curgă comentariile despre minunatele privelișlti.

Imagini aurii de lângă drum FOTO DRDP
Imagini aurii de lângă drum FOTO DRDP

Chiar și cei de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara au fotografiat de sus aceste lanuri, pentru a-i bucura pe cei care le accesează pagina de Facebook.

În imaginile splendide cu întinsele lanuri galbene de rapiță se poate vedea și o bucată din autostrada A 1 care serpuiește printre ogoare.

Imaginile respective au și o mică descriere: câmpuri aurii lângă autostrada A1, județul Arad.

Culturile de rapiță sunt printre cele mai profitabile din România. Rapița este folosită în industria alimentară (uleiuri vegetale).  Utilizată frecvent în industria biodiesel, rapița este cultivată în țara noastră pe suprafețe tot mai extinse, pentru a produce ulei de calitate, nutreț pentru hrana animalelor sau miere de albine.

Rapița este o plantă foarte profitabilă pentru fermieri și nu ridică probleme în ceea ce privește lucrările.

Prea multă rapiță

Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, spune că se cultivă prea multă rapiță în România. Suprafaţa agricolă utilizată în anul 2020 în România a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din aproape nouă milioane de hectare reprezintă teren arabil. 

 El a adăugat că în ultimul timp a văzut prea multă culoare galbenă pe ogoare, referindu-se la culturile de rapiţă:

Ca specialist în economie agrară, vă rog să îmi permiteţi să fac câteva aprecieri cu privire la criza alimentară. Şi încep printr-o constatare: ţara noastră nu ar trebui să fie vizată de o astfel de criză. Adică, făcând o glumă – şi vă rog să îmi permiteţi -, nu vom fi nevoiţi să mâncăm insecte, cu condiţia ca noi să utilizăm cu inteligenţă potenţialul agricol de care dispunem, prin asigurarea de materii prime pentru zootehnie şi industria alimentară autohtonă şi prin intensificarea producţiei alimentare care trebuie să contribuie la creşterea valorii adăugate. Ceea ce înseamnă politici agricole noi, adaptate la vremuri noi”.

Rapița ne poate salva

În anul 2022, oficialii de la Ministerul Agriculturii subliniau că, într-o eventuală criză a uleiului de floarea-soarelui, rapiţa ne poate salva. Fabricile de floarea-soarelui de la noi pot procesa şi rapiţă, iar recolta e atât de bogată încât țara noastră ar putea ajuta şi alte state la nevoie. 

Fabricile de floarea-soarelui din România pot procesa şi rapiţă. Dacă va exista necesar, cu cantitatea de rapiţă pe care o avem cu siguranţă vom putea suplini pentru alte state care ne cer acest produs”, declara Adrian-Ionuţ Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite