ANSVSA nu mai permite importurile de cereale ucrainene în România

0
Publicat:

ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță originare din Ucraina până la data de 5 iunie 2023, a informat miercuri autoritatea.

Cereale într-un port
ANSVSA nu mai permite importurile cereale ucrainene în România. Foto Shutterstock

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului mai sus menționat, până la data de 5 iunie 2023.

Aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrarea în vigoare a noilor prevederi și se aplică până la data de 5 iunie 2023.

Pentru celelalte tipuri de produse de origine nonanimală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, ANSVSA realizează controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare și la destinația finală (depozite de cereale, unități de procesare și comercializare) a acestor produse.

În concordanță cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înființat noi Puncte de Intrare, în județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelație cu numărul de transporturi de cereale.

ANSVSA va continua acțiunile de verificare și împreună cu celelalte instituții responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze și să fluidizeze transportul de mărfuri.

Anterior, și Autoritatea Vamală Română anunțase că va permite doar tranzitul cerealelor ucrainene prin România.

Comisia Europeană a adoptat marţi măsuri preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, sub garanţia excepţională a Regulamentului privind măsurile comerciale autonome, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au angajat să-şi ridice măsurile unilaterale cu privire la grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui şi orice alte produse care provin din Ucraina.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite