„Gunoierii voluntari” ies zilnic în stradă pentru a curăţa oraşul. Contractul cu firma de salubrizare stradală a expirat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii s-au apucat de strâns gunoiul stradal FOTO Adela Cristea
Arădenii s-au apucat de strâns gunoiul stradal FOTO Adela Cristea

Arădenii au arătat încă o dată că au spirit civic. Pentru că străzile oraşului s-au umplut de gunoaie din cauza faptului că primăria nu a prelungit contractul la timp cu firma de salubrizare pentru adunarea gunoiului stradal, un grup de arădeni ies în stradă în fiecare seară şi strâng resturile menajere.

Sacii strânşi de gunoi îi depozitează lângă coşul cu iepuraşi ornamentali din faţa Primăriei Arad, în protest faţă de conducerea instituţiei care a lăsat să se ajungă în această situaţie, spun ei. Acei saci dispar în aproximativ 30 de minute de la depozitarea lor acolo.

Arădenii care strâng gunoiul fac parte din pătura intelectuală a oraşului. Ei şi-au dat şi un nume şi anume „Gunoierii voluntari”. Vorbim despre medici, asistente medicale, artişti instrumentişti, artişti plastici, antreprenori, ingineri software. În primele două seri au fost între 10 şi 12 arădeni, care au strâns 18 saci de gunoi, respectiv 12. Ei spun că în weekend vor merge şi în alte zone ale oraşului unde este mult mai mult gunoi ca pe centru. 

Prima seară în care grupul de arădeni a ieşit la strâns gunoaie a fost miercuri. Aseară au repetat din nou figura şi o vor face până în data de 18 aprilie, conform anunţului postat pe Facebook la evenimentul „Aradul gunoaielor”, unde este şi următorul mesaj: „Hai să-i ajutăm să le fie mai uşor. Să depozităm gunoaiele în faţa Primăriei. Da, acolo la iepuroi. Incepând de mâine şi până se rezolvă problema. Că e treaba lor. Ei au creat-o ignorând problema expirării contractului de salubritate şi ulterior amânănd la nesfarşit organizarea unei licitaţii pentru concesionarea serviciului public de salubritate pentru străzile din sat. Ca să vadă cum e şi să inteleagă că, da, nu toţi suntem proştii lor, hai sa adunăm gunoaiele de pe stradă neridicate şi să le ducem lângă celelalte, alese sau numite. La PRIMĂRIE!”.

gunoierii voluntari

Astfel, oamenii s-au mobilizat şi au ieşit în stradă:

„În pofida ploii Gunoierii voluntari, tineri şi neliniştiţi, s-au întors şi azi (n.r.aseară) să-l ajute pe Ghiţă să ţină oraşul curat, în timp ce el e ocupat cu treburi mai importante. S-au golit coşuri, s-au umplut saci, s-a măturat strada. Au participat la fel ca ieri artişti consacraţi şi talente în devenire. Prada a fost depozitată, la fel ca ieri, lângă coşul cu ouţe din faţă de la Primărie. Ca semn al preţuirii noastre pentru domnu' Primar. În timpul acţiunii de azi Fly B-ton a avut o revelaţie. A constatat că toată cariera lui muzicală de până acum a fost doar un prim pas spre ce urma să devină adevărata lui menire. Să se ocupe de trash. N-aţi ghicit, nu de muzică trash, ci de real trash. Împreună cu Cătălin Galben (deja un cunoscut duşman al Aradului) ar putea fonda chiar în aceste zile formaţia Arad - Return to Trash. Vă aşteptăm şi mâine, la următoarea reprezentaţie. Nu trebuie să cumpăraţi bilete. E suficient să umpleţi nişte saci de gunoi, alături de noi”, a spus Adela Cristea, participantă la acţiune. 

Gunoierii voluntari au spus că vor repeta acţiunea în fiecare seară la ora 19.00.  „Nu aveţi nevoie decât de o pereche de mănuşi şi saci de plastic. Gunoiul e din partea casei. Hai, că dacă nu reuşesc ei, reuşim noi! Doar n-o să lăsăm oraşul să se scufunde de tot în mizerie, doar pentru că ei sunt şi incompetenţi şi preocupaţi doar de şmenurile lor din politică”, mai spun cei care vor ieşi în stradă.

gunoierii voluntari

Muncitori de la firma din Timişoara FOTO Facebook 

Înainte ca grupul de arădeni să iasă pe străzile oraşului toate gunoaiele erau aruncate pe stradă, und eau stat câteva zile, apoi prin oraş au fost văzuţi câşiva muncitori ai firmei de salubrizare din Timişoara.

Primăria dă explicaţii

Reprezentanţii Primăriei Arad au trimis un comunicat de presă în care se fac precizări despre curăţenia stradală.

„Deoarece la data de 31 martie 2017 contractul pentru prestarea serviciului de salubrizare stradala expira, Primaria Municipiului Arad a iniţiat, incă de la inceputul acestui an, o procedura de licitaţie deschisă în vederea atribuirii unui nou contract pentru asigurarea curăţeniei stradale. Se estimează că semnarea noului contract va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie 2017, dacă nu vor fi înregistrate contestaţii din partea ofertanţilor.
Deoarece procedura de licitatie deschisa nu a fost finalizată,  municipalitatea va asigura curăţenia stradală cu resurse proprii şi cu sprijinul operatorilor care asigură întreţinerea spaţiilor verzi deoarece majoritatea coşurilor sunt amplasate adiacent zonelor verzi. Această activitate corelată cu programul de curăţenie de primăvară nu presupune costuri suplimentare.


În paralel cu aceste demersuri şi până la finalizarea licitaţiei deschise, Primaria Municipiului Arad, a iniţiat o procedură în regim de urgenţă pentru încheierea unui contract de salubrizare stradală astfel încât să fie asigurat un standard minim de curăţenie a oraşului.


Dorim să asigurăm toţi cetăţenii că această situaţie se referă doar la curăţenia stradală şi nicidecum la prestarea serviciului de salubrizare menajeră. Colectarea deşeurilor de la locuinţele individuale şi de la asociaţiile de locatari este asigurată în continuare de către SC POLARIS M HOLDING SRL, desfăşurându-se conform graficului cunoscut”.

Vă mai recomandăm: Războiul deşeurilor în Teleorman. Polaris M. Holding refuză să mai ridice gunoaiele de la abonaţii cu datorii

De la 1 aprilie, Polaris nu mai ridică gunoiul de la abonaţii care au datorii mai mari de 45 de zile

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite