Granițele țării, luate cu asalt: peste 250.000 de oameni pe zi la frontiera cu Ungaria, un record. Ce recomandă autoritățile

0
Publicat:

Granițele țării s-au aglomerat odată cu Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Încă de vineri, cetățenii români au început să călătorească în străinătate, iar numărul lor a atins recordul anului.

Toate punctele de frontieră sunt luate cu asalt FOTO Poliția de Froniteră
Toate punctele de frontieră sunt luate cu asalt FOTO Poliția de Froniteră

Reprezentanții Poliției de Frontieră spun că au la bază experienţa săptămânilor trecute, când media valorilor de trafic în timpul unei zile de weekend a depăşit  250.000  de persoane, la frontiera cu Ungaria.

Ne așteptăm la o creștere semnificativă a traficului în punctele de trecere ale frontierei la nivelul județelor Bihor și Arad. Poliţia de Frontieră Română continuă să aplice măsurile aflate în competența instituției, dispuse încă de la începutul sezonului estival pentru  asigurarea unui control operativ.   La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea s-au suplimentat arterele de control, în funcţie de infrastructura fiecărui punct, s-a suplimentat personalul planificat la controlul documentelor, precum și echipamentele folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi”, a declarat purtatorul de cuvant al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră (STPF) Arad, inspector de poliție Andrei Alexandru Dincă.

Astfel, zilnic, aproximativ 450 poliţişti de frontieră desfăşoară, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Menţionăm că la frontiera cu Ungaria, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare,  sens în care,  au fost stabilite măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate şi totodată cu repectarea metodologiei de lucru.

Conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la granița cu Ungaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, recomandăm călătorilor, utilizarea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de la graniţa de vest. Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de trecere”, mai adaugă purtătorul de cuvînt.

Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului, participanţilor la trafic le este recomandat să aibă în vedere verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei; deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, cu recomandarea ca părinţii, înainte de plecare, să consulte condiţiile de călătorie în străinătate pentru minorii cetăţeni români, informații disponibile pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară.

De asemenea, conducătorii mijloacelor de transport trebuie să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice.

Pentru bunurile deţinute (altele decât cele de uz personal), cetățenii sunt sfătuiți se păstreze documentele de provenienţă şi să se respecte prevederile legislaţiei vamale din România.

Este recomandată documentarea, în prealabil, la reprezentanţele diplomatice din România ale statelor în care se călătoreşte, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere. Nu în ultimul rând, se recomandă consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet politiadefrontiera.ro.

Record la frontiere 

 Aproape 600.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, au intrat și ieșit sâmbătă din țară prin toate punctele de trecere a frontierei, potrivit datelor Poliției de Frontieră. Este cea mai mare valoare de trafic înregistrată într-o singură zi anul acesta. Din totalul persoanelor care s-au prezentat la control la frontiere (595.700), peste 304.100 au fost pe sensul de ieşire din ţară, iar restul, 291.613 de persoane, au intrat în România.

Cei aproape 600.000 de oameni au circulat cu peste 159.300 de mijloace de transport, fiind cele mai mari valori de trafic pentru persoane înregistrate într-o singură zi în acest an, se arată într-un comunicat remis duminică de Poliția de Frontieră.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite