FOTO: Cristalele din localitatea arădeană Beliu au ajuns şi pe masa împăratului Napoleon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi păstrează cu sfinţenie şi se laudă, cu ei, la cei care le trec pragul. Este vorba despre peştii de sticlă colorată, care au făcut senzaţie în toată lumea. Astfel, nu există casă din Beliu, Bocşig sau localităţiile apropiate în care să nu fie aceste obiecte, care sunt cumpărate cu zeci de ani în urmă.

Oamenii, le păstrează cu mare grijă de ani de zile de când acestea erau produse la fabrica din Beliu. De acolo au fost comercializate în toată ţara.

Peştii sunt păstraţi pe mobilă sau de cele mai multe ori pe televizor. Unele persoane le folosesc şi pe post de vază, deoarece încă se păstrează modele care pot fi folosite în acest fel.

„Am zeci de astfel de peşti. Toate mărimile şi toate formele. Le-am cumăpărat în urmă cu 30 -35 de ani din fabrică. Peştii sun răspândiţi în toată casă, dar mai am şi alte obiecte din sticlă, tot de la fabrica din Beliu. Au venit diverse persoane să le cumpere, dar nu am vrut să vând nimic”, spune Carolina Sârb, din Bocsig.

Click pe poză pentru galerie foto

image
image
image

La oamenii din localităţiile arădene şi nu numai se găsesc şi obiecte confecţionate prin anii 1600. 

Pe atunci, vasele din sticlă de Beliu erau cele mai căutate din ţara. Obiectele din sticlă confecţionate la fosta fabrică din Beliu au o istorie foarte interesantă. De exemplu, împăratul Franţei, Napoleon a importat 40.000 de articole compuse din servicii de masă de la fabrica arădeană.

Citeşte cât valora un astfel de peşte în ADS Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite