Doi copii au murit în utlima perioadă la Arad de rujeolă. Ambii aveau sub un an şi nu erau înca vaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Arad sunt mai multe cazuri de rujeolă
La Arad sunt mai multe cazuri de rujeolă

Doi copii au murit în ultimele luni în judeţul Arad de rujeolă. Este vorba despre un copil care a decedat în luna iunie şi despre altul (o fetiţă de nouă luni) care a murit la spital în urmă cu câteva zile.

Ambii aveau sub un an şi încă nu au primit vaccinul  ROR, care este un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Constantin Cătană, spune că bebeuşii nu au primit vaccinul pentru că nu aveau încă vârsta de un an, în care acesta trebuie făcut. Totuşi familiile celor doi copii se fac vinovate, deoarece nu au vaccinat fraţii mai mari, care au transmis infecţia la cei mici. Ambii copii morţi sunt de etnie rromă şi au mai mulţi fraţi.

Fetiţă de nouă luni era din  oraşul arădean Curtici şi  amurit la două zile după ce familia a refuzat internarea, iar celalalt bebeluş era din Milova.

113 cazuri au fost înregistrate în ultimele şase luni, cu mai multe focare în judeţul Arad, însă nu au fost luate măsuri de carantină în spitale.

”Cu excepţia celor două decese şi a câtorva cazuri, pacienţii au fost trataţi la domiciliu, cu evoluţie bună a stării de sănătate. Totuşi, raportat la anul trecut, numărul de bolnavi de rujeolă este semnificativ mai mare, iar o problemă serioasă este că unii părinţi refuză vaccinarea când copilul împlineşte un an”, a declarat Constantin Cătană.

Crina Şmit, asistent social al Primăriei Curtici, spune că al ei cazul a fost semnalat după deces şi de atunci au demarat o anchetă socială. Tot acesta declară că familia fetiţei nu s-a aflat în evidenţa lor de prestaţii sociale.

Vă mai recomandăm: Rujeola face noi victime în rândul copiilor de etnie rromă

Alertă! Epidemie de rujeolă în România

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite