Crescut la orfelinat, Valentin face torturi și dulciuri pentru copiii abandonați sau bolnavi

0
Publicat:

Un tânăr arădean care nu a știut niciodată cum este să ai o familie ajută mii de copii. Valentin Căldăraş a crescut la orfelinat, iar când a aflat cine îi este mama a trăit o nouă dramă.

Valentin alături de preotul pe care îl numește „părinte“ FOTO Claudia Untaru
Valentin alături de preotul pe care îl numește „părinte“ FOTO Claudia Untaru

Chiar înainte să o întâlnească, femeia a suferit un infarct şi a murit. Astfel că Valentin şi-a văzut mama doar la priveghi şi la înmormântare, ceea ce i-a adâncit durerea, pentru că nu a apucat să stea de vorbă cu cea care i-a dat viață. El știe despre viața sa și a familiei doar ce îi povestesc fraţii lui.

Cu toate că a fost un copil nu foarte norocos, Valentin nu s-a oprit în a-i ajuta pe cei din sistem, dar și pe copiii bolnavi.

Cel mai recent eveniment organizat de către el a avut loc, marți, 6 iunie 2023, la Consiliul Județean Arad, unde au participat aproximativ 150 de persoane. Au fost reprezentanți ai unor asociații, copii instituționalizați, școli speciale și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Acțiunea a fost pusă la cale de Asociația „Împreună Suntem Mai Buni”, din Lipova, al cărui președinte este Valentin Căldăraș. Copiilor din centre și spitale le-au fost oferite torturi și pungi cu dulciuri. Astfel, tânărul a reușit din nou să aducă, cu ajutorul sponsorilor, zâmbetul pe buzele a 1.500 de copii.

Astfel, zeci de torturi și peste o mie de pachete cu cadouri au fost înmânate copiilor instituționalizați, printr-o colaborare între Consiliul Județean, Asociația „Împreună Suntem Mai Buni”, Liga Studenților Universității „Aurel Vlaicu”, Asociația „Răzvan Gabriel” și Asociația „Special Medical Care”.

Diplome pentru colaboratori

Valentin Căldăraș, alături de soția lui, a înmânat diplome și trofee celor care i-au fost alături.

Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a declarat în cadrul evenimentului că fiecare inițiativă, fiecare proiect, fiecare gest de bine contează: „Faptul că aceste asociații vin alături de administrație crește eficiența intervențiilor exact acolo unde este nevoie, la nivelul beneficiarului direct, eliminând din verigile birocratice și realizând o infrastructură a carității, care funcționează foarte bine în județul Arad”.

Referindu-se la organizatorul principal, Valentin Căldăraș, președintele Consiliului Județean a declarat: „A reușit să genereze, cu altruism și bunătate, un ecosistem al întrajutorării, având ca mobil greutățile pe care el însuși a fost nevoit să și le gestioneze în viață. Eu cred cu tărie că dl. Căldăraș are o misiune, aceea de a se pune pe sine la dispoziția celorlalți, de a-i ajuta să-și trăiască viața prin viața sa, de a căuta și de a găsi soluții pentru oamenii care au nevoie de ajutor. Viața lui Valentin Căldăraș nu îi este dedicată sieși, ci celorlalți, iar la nivel individual, asta nu se numește sacrificiu, ci har”.

Directorul DGASPC Arad, Erika Stark, a declarat că se mândrește cu partenerii privați și a aplaudat cele realizate de Valentin: „Încercăm să gestionăm, în preajma partenerilor privați cu care mă mândresc întodeauna când sunt undeva la întâlnire cu colegii din țară. Sunt cu fruntea sus când se disuctă la întâlniri despre colaborarea cu mediul privat. Facem lucruri bune și frumoase împreună”.

Preotul Gheorghe Aurel Blidariu a fost aproape de Valentin încă de când acesta era mic. „Sunt vreo zece ani de când l-am cunoscut pe Vali. Îl știam de mic, dar atunci ne-am întâlnit la primul eveniment. Pe Vali l-am considerat copilul meu, pe lângă ceilalți doi la care le-am dat viață. Pe Vali aș spune că l-am adoptat, el la fel m-a numit <părinte> nu în sensul de preot, ci așa cu toată dragostea.

Mi-am pus toate speranțele și încrederea în el, dar să știți că nu este ușor ceea ce face. Eu am participat la câteva acțiuni de amploare. 18-20 de ore să stai în mașină, să alergi un județ întreg cu torturi, cu cadouri și să nu mănânci, să nu ai timp să bei o cafea sau o gură de apă, iar la final să nu te simți obosit, să-ți rămână în creier și în suflet și inima ta bucuria copilașilor care săreau în jurul tau, te aplaudau, te strângeau în brațe. Aia este adevăarat dragoste, este adevărata bucurie pentru care trăiești în viață.

Eu zic mereu căci un adevărat creștin trebuie să aibă permanent mâna întinsă spre aproapele lui. Valentin asta face, deși trece prin momente foarte grele uneori”, mărturisește preotul Blidariu.

Toți cei care au vorbit, fie directori de instituții, fie parteneri, au avut de spus doar cuvinte de laudă.

La finalul evenimentului, copiii prezenți au ridicat zeci de baloane în fața Consiliului Județean pentru a-și arăta bucuria în văzul tuturor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite