Companie maghiară deţinută de grupul Mol, învinsă definitiv de o comună care s-a opus explorărilor de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna Semlac a câştigat definitiv procesul cu compania de explorări a grupului Mol FOTO aradon.ro
Comuna Semlac a câştigat definitiv procesul cu compania de explorări a grupului Mol FOTO aradon.ro

Panfora Oil Gas, compania de prospecţiuni a grupului maghiar Mol, a pierdut definitiv procesul în care s-a judecat cu Primăria comunei Semlac, Arad, după ce accesul companiei pe drumurile comunei pentru a face prospecţiuni a fost interzis.

Curtea de Apel Cluj a pronunţat sentinţa finală într-un dosar în care care compania de prospecţiuni Panfora Oil&Gas, deţinută de grupul maghiar Mol, s-a judecat cu Primăria Comunei Semlac, judeţul Arad, pentru accesul pe drumurile din localitate în vederea unor lucrări de explorare a gazelor.

Potrivit aradon.ro, în urmă cu aproximativ zece ani, Panfora a obţinut din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale dreptul de a face explorări în perimetrul EX-6 Curtici, care include mai multe localităţii. Proprietarii de terenuri s-au opus accesului utilajelor pe terenurile lor, iar compania a cerut mai multor comune şi oraşe din vestul judeţului Arad permisiunea de a intra pe drumurile agricole deţinute de primării pentru a face prospecţiuni.

Consiliile locale au emis hotărâri prin care accesul utilajelor de explorare a fost interzis, iar compania a dat în judecată primăriile care i-au interzis accesul.

„Prin refuzul nejustificat manifestat de pârâţi, societăţii îi este restricţionat abuziv accesul pe drumurile publice, nefiindu-i permisă iniţierea activităţii de citire a subsolului cuprins în Perimetrul Petrolier, desi deţine toate actele de reglementare care permit desfăşurarea acestei activităţi în condiţii de legalitate şi de siguranţă”, a reclamat Panfora în procesul deschis împotriva comunei Semlac. 

Conform sursei citate, mai multe procese au fost soluţionate în primă instanţă, la Tribunalul Cluj. 

În cazul Semlac a fost pronunţată, însă, sentinţa definitivă, care îi dă câştig de cauză primăriei.

„Din moment ce reclamanta intenţionează să realizeze operaţiuni de explorare, aceasta va realiza operaţiuni petroliere, în sensul art. 2 pct. 24 din Legea nr. 238/2004, ceea ce înseamnă că vor fi aplicabile toate reglementările referitoare la asemenea operaţiuni. (…) Pentru efectuarea oricăror operaţiuni petroliere este necesar să existe, mai întâi, un drept de folosinţă asupra terenurilor necesare efectuării unor astfel de operaţiuni. Or, cum reclamanta nu a probat că ar fi obţinut un asemenea drept de folosinţă asupra drumurilor publice aflate în proprietatea comunei pârâte, refuzul acesteia apare ca fiind justificat, câtă vreme, în lipsa îndeplinirii acestei condiţii legale, nu se poate emite acordul solicitat”, se arartă în sentinţa Tribunalului Cluj, menţinută de Curtea de Apel Cluj.

„Cel mai probabil, prin sentinţa care vizează comuna Semlac, se va crea o practică judiciară şi în ceea ce priveşte celelalte comune şi oraşe care se luptă în justiţie cu Panfora. Putem spune că, pentru moment, compania petrolieră nu va putea efectua prospecţiunile în localităţile din judeţul Arad”, a declarat, pentru aradon.ro, Florin Bornea, avocatul primăriilor în procesele cu Panfora.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Bizarul caz al sârbului angajat Gazprom care a vrut să scoată acte secrete din România. Cum s-a evaporat dosarul penal

Cum şi-a propus gigantul rus Gazprom să cucerească vestul României: Vor fi investiţi peste 600 de milioane de euro

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite