Bizarul caz al sârbului angajat Gazprom care a vrut să scoată acte secrete din România. Cum s-a evaporat dosarul penal
0Un dosar care viza scoaterea din ţară a unor documente secrete de către un angajat al Nis Petrol, filiala din România a Gazprom, este plimbat de cinci ani între procurori. Cele mai grave dintre acuzaţii au fost clasate, cercetările continuând faţă de o angajată a Gazprom acuzată de fals.
Mai 2014. Igor Grkovic, un geolog sârb, angajat Nis Petrol, filiala din România a Gazprom, este prins de Poliţia de Frontieră încercând să iasă din ţară cu documente secrete de stat şi de serviciu care pot fi deţinute doar în condiţii speciale, condiţii pe care geologul sârb nu le-a îndeplinit. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei de Frontieră în maşina sârbului s-ar fi găsit 20 de dosare, un hard disk, două laptopuri şi patru stick-uri care conţineau documente secrete. Documentele conţineau, susţin sursele „Adevărul”, inclusiv hărţi ale unor zone bogate în resurse minerale.
În urma descoperirii făcute de poliţiştii de frontieră timişeni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a fost deschis un dosar penal pentru divulgarea informaţiilor secrete sau nepublice. Surse judiciare au arătat că după depistarea sârbului, care nu era autorizat să deţină asupra sa documentele cu care a fost găsit, o altă angajată a Nis Petrol, ar fi întocmit în fals o delegaţie menită să îl scape pe geolog. Prin urmare, şi pe numele acestei angajate a Nis a fost deschis un dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
În privinţa falsurilor care o vizează pe femeie, Parchetul Tribunalului Timiş a dispus renunţarea la urmărirea penală în decembrie 2016. Judecătoria Timişoara a infirmat, însă, soluţia de renunţare la urmărirea penală, iar dosarul a fost restituit Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş în martie 2017. Nu se ştie ce s-a făcut în dosar timp de doi ani, dar potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, la începutul anului 2019, dosarul a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, unde este înregistrat dosarul în prezent.
Documentul transmis procurorilor de ANRM
Referitor la documentele secrete pe care angajatul Gazprom a încercat să le scoată din ţară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş a transmis, la solicitarea ziarului, că dosarul a fost clasat în decembrie 2016. Surse judiciare au declarat că dosarul privind divulgarea informaţiilor secrere a fost clasat în baza unui răspuns al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM). Practic, procurorul i-a cerut ANRM-ului să emită un punct de vedere cu privire documente, iar în baza răspunsului furnizat de ANRM s-a dispus clasarea.
„Adevărul” i-a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale să comunice punctul de vedere transmis la solicitarea procurorului. ANRM a refuzat să răspundă, transmiţând că informaţiile solicitare nu se supun informaţiilor publice prevăzute de Legea 544/2001, privind liberul acces la date de interes public. Din documentul tranmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş şi intrat în posesia „Adevărul” reiese, însă, punctul de vedere al Agenţiei pentru Resurse Minerale transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.
„Par a fi documente secrete”
Astfel, ANRM le-a transmis procurorilor că nu poate oferi un răspuns „deplin documentat” întrucât din cererea procurorului nu rezultă dacă documentele au antet sau nu, din ce dată sunt, dacă mai sunt de actualitate şi „dacă prin conţinut se circumsriu nivelului de secretizare ce rezultă din inscripţionările pe care le poartă”. Totuşi, ANRM, arată că „mare parte din documente par a se circumscrie unor tipologii de documente din categoria secret de serviciu”.
Referitor la deţinerea documentelor de către angajatul Gazprom, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a punctat: „Chiar dacă au fost găsite la o persoană care avea calitatea de angajat al deţinătorului titluar al unui acord petrolier, chiar dacă acesta ar fi avut autorizarea de acces necesară şi o delegaţie de preluare, transport şi predare de documente „secret de serviciu”, nu avea dreptul să le deţină, vehiculeze sau păstreze în astfel de condiţii”.
„Cu privire la faptul că pe unele documente (fişiere) au fost găsite marcaje de secretizare „strict secret” sau „secret”, probabil documentele respective au fost întocmite după vechile norme de securizare, iar prin diverse acte normative emise ulterior, cu îndeplinirea condiţiilor legale, nivelul lor de secretizare a fost coborât la „secret de serviciu”, dar din varii motive nu au fost actualizate marcajele necesare”, se mai arată în răspunsul ANRM transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.
În acelaşi document, ANRM mai arată că o firmă străină care deţine un acord petrolier, în cazul de faţă Nis Petrol, este obligată să păstreze în arhiva sucursalei din România documentele originale aferente acordului petrolier, copii după astfel de documente putând fi scoase din ţară doar cu acordul ANRM, în cazul documentelor pe care a încercat să le scoată din ţară geologul sârb nefiind niciun acord al ANRM pentru că nu a fost soliciat un astfel de acord.
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale mai arăta în documentul transmis Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş că o echipă de specialişti din cadrul ANRM este pregătită să se deplaseze la Timişoara pentru a analiza documentele, în prezenţa unei persoane desemnate de procuror, „pentru a emite o concluzie pertinentă şi profesionistă”. Mihaela Cioran, procurorul de caz care a lucrat în acest dosar, pensionat în urmă cu un an, a declarat că o astfel de analiză a documentelor nu a avut loc.
Poziţia Nis Petrol
„Adevărul” a solicitat un punct de vedere şi companiei Nis Petrol, reprezentanţii societăţii refuzând să emită un punct de vedere până la finalizarea definitivă a anchetei. „Conform principiilor corporative internaţionale ale NIS, subsidiara din România, NIS Petrol, acţionează în deplin respect cu toate legile şi reglementările aplicabile pe piaţa românească, precum şi conform celor mai înalte standarde de etică. Referitor la dosarul penal la care faceţi referire, acesta nu a fost încă soluţionat, aflând-se într-o faza a procedurii care, conform prevederilor legale, nu este publică. Ca atare, suntem în situaţia de a nu vă putea furniza informaţii pe marginea sa. Colegii noştri au stat la dispoziţia anchetatorilor şi au manifestat întreaga disponibilitate şi deschidere spre dialog în vederea soluţionării cazului la care faceţi referire”, au transmis reprezentanţii Nis Petrol.