„Combinatoarea” de la Primăria Arad, trimisă în judecată pentru cinci infracțiuni de trafic de influență

0
Publicat:

Fosta angajată a Primăriei Arad, Teodora Ciunta, a fost trimisă în judecată pentru comiterea a cinci infracțiuni de trafic de influență.

Teodora a fost angajata Primăriei Arad FOTO Facebook Teodora Ciunta
Teodora a fost angajata Primăriei Arad FOTO Facebook Teodora Ciunta

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au finalizat rechizitoriul şi au trimis-o în judecată pe arădeanca Teodora Ciunta, acuzată de faptul că ar fi solicitat bani pentru a angaja diferite persoane în diferite funcţii la instituţiile de stat. Adică, în limbaj colocvial, avea rolul de „combinatoare”.

Astfel, a fost dispusă trimiterea în judecată a suspectei aflată în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea a cinci infracțiuni de trafic de influență, din care trei în formă continuată.

Procurorii au reuşit să probeze chiar mai multe sume de bani care ar fi ajuns în posesia celei care se lăuda că are influenţă asupra unor persoane din conducerea Consiliului Judeţean Arad, din conducerea Spitalului Judeţean Arad, dar şi la un europarlamentar.

Dacă, iniţial, s-a stabilit faptul că femeia ar fi încasat 64.500 de euro, acum DNA anunţă că suma ajunsă în buzunarele Teodorei Ciunta este, de fapt, de 78.500 de euro.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: în perioada 2019 – 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 de euro din care ar fi primit 78.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze: angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești; angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac ori în cadrul formațiunii de poliție de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara; obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului. În contextul menționat mai sus, la data de 6 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital”, au anunţat reprezentanţii DNA.

Aceştia mai spun că, în cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Ce spun autoritățile 

La data la care a fost reținută reprezentanții Primăriei Arad (unde a lucrat cu ani în urmă) și ai Consiliului Județean au făcut câteva declarații.

Reprezentanții Primăriei Arad au declarat: „ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la faptul că o angajată a Primăriei Arad  ar fi fost reținută de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara pentru comiterea a opt infracțiuni de trafic de influență, Primăria Municipiului Arad face precizarea că persoana în cauză nu mai este angajată a instituției noastre din anul 2019, când a demisionat din funcția pe care o deținea în cadrul Primăriei Municipiului Arad”.

Reprezentanții Consiliului Județean au transmis și ei atunci punctul de vedere:

Nu a existat nicio solicitare a procurorilor privind persoane sau documente, nu au fost persoane invitate la audieri, pentru simplul motiv că nu există o implicare a Consiliului Județean în acest caz. În relația cu persoane neavizate, oricine poate pretinde că are capacitate de influență, dar asta nu înseamnă că așa și este. Consiliul Județean Arad nu organizează concursurile de angajare din unitățile din subordine, nu delegă funcționari în comisiile de concurs. Suspecta reținută de DNA nu a fost angajată a Consiliului Județean Arad și nu este în relații de serviciu sau de colaborare cu Consiliul Județean Arad. Nu are niciun fel de influență asupra conducerii Consiliului Județean sau a aparatului executiv al CJ Arad”.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite