Clădirea în care a fost făcută prima operaţie cu anestezie din Arad funcţionează şi astăzi ca spital. Pacientul era un ziarist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1883 avea să se ridice ceea ce arădeni cunosc astăzi sub numele de Spitalul Municipal. Aici, a avut loc prima operaţie cu anestezie din Arad, efectuată de medicul Janos Csiky.

Prima operaţie din Arad, o operaţie de apendicită, se face în anul 1849, cu anestezie cu cloroform. Într-un almanah ziaristul Ivanis, cel operat, descrie cu lux de amănunte trăirile pe care le-a avut în timp ce era operat. Aşadar la un an de la descoperirea cloroformului substanţa ajunge şi este folosită în Arad.

Deşi încă din anul 1775 o fundatie a început colectarea fondurilor necesare construcţiei Spitalului Municipal al Aradului, lucrările efective au început abia în anul 1833. Constructia a început pe un teren din apropierea unei zone împădurite, din care a rămas pănă astăzi zona denumită „Pădurice”.

image

Aşa arată acum clădirea FOTO Adevărul

Primele două saloane au fost inaugurate în anul 1836. În acest spital a avut loc prima operaţie cu anestezie din Arad, efectuată de medicul Janos Csiky. Clădirea a funcţionat ca spital în perioada Revoluţiei de la 1848.
Spitalul a suferit mai multe modificări, printre care s-a numărat şi adăugarea unei capele cu turn. În anul 1930, în curte au fost înfiinţate secţii spitaliceşti noi. Aspectul exterior al clădirii păstrează elemente de arhitectură în stil baroc şi clasicist.

Pe piatra de temelie a spitalului stau  scrise următoarele  cuvinte: „Stai în locul tău piatră de temelie, în neclintire veşnică. Să stea pururi zidul sub care tu te odihneşti. Rămâi tu în întuneric, dar zidul tău în veşnică lumină. Căci dacă zorile ţi se vor arăta în noapte, zidul tău se va scufunda în uitare. Donatori ale căror nume ascunse sunt în a ta inimă nu vor strălucire, căci modeste sunt virtuţile lor”.

Vă mai recomandăm: Elev de la un liceu din Râmnicu Vâlcea, la spital după ce a fost tăiat la gât cu un briceag de către un coleg, pe holul şcolii

Ghidul mitei perfecte: povestea directorului de spital care şi-a făcut mai multe offshore-uri pentru a încasa şpaga

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite