Bijuteria ezoterică de pe o stradă din Arad. Un reputat istoric descifrează simbolurile speciale de pe clădire

0
Publicat:

O reprezentare unică în peisajul arhitectural românesc se află în municipiul Arad. Este vorba despre o bijuterie ezoterică care se găsește pe edificiul proiectat de cunoscutul arhitect Milan Tabacovici.

Clădirea are simboluri aparte FOTO Antoniu Martin
Clădirea are simboluri aparte FOTO Antoniu Martin

Istoricul Antoniu Martin spune că sunt câteva simboluri cu semnificații inițiatice deosebite, provenite chiar din spiritualitatea Egiptului Antic, dar și din alte sisteme spirituale ale lumii antice, pe care arhitectul Tabacovici a ținut să le insereze acolo.

Cunoscutul arhitect arădean Milan Tabacovici și-a pus amprenta într-o manieră decisivă asupra înfățișării orașului Arad. Cunoscut prin suita de edificii publice pe care le-a proiectat, oarecum în concurență cu Lajos Szantay, celălalt «părinte» al arhitecturii arădene, Tabacovici a creat și unele edificii cu caracter privat care dăinuie și astăzi și impresionează privitorul”, spune doctorul în istorie Antoniu Martin.

Acesta susține că dincolo de alte aspecte ale creației sale, Tabacovici s-a impus și prin arhitectura cu caracter inițiatic pe care a definit-o în Arad.

Membru al lojii masonice Concordia, fondată în 1888, acesta a proiectat clădirea Templului masonic istoric, inaugurat în 1905, cel mai impozant edificiu masonic istoric de pe teritoriul României, precum și o casă particulară situată pe actuala stradă Ghiba Birta nr. 18.

Putem aprecia că edificiul respectiv, care în perioada interbelică a găzduit sucursala arădeană a societății de asigurări «Generala» din București, constituie o expresie a măiestriei artistice a lui Tabacovici. Pe fațada acestuia, arhitectul a reprezentat simboluri cu semnificații deosebite din punct de vedere ezoteric, inițiatic. Astfel, observăm că intrarea clădirii este încadrată de motive florale, în cadrul cărora remarcăm reprezentarea trandafirului. În interiorul trandafirului – simbol al iubirii ca formă de inițiere – identificăm echerul și compasul, schematizate, două dintre simbolurile fundamentale ale masoneriei operative și speculative. Ridicând privirea la nivelul superior al clădirii, identificăm o adevărată secvență (scenă) ezoterică: de o parte și de alta a bazei frontonului «veghează» Pasărea BA – simbol provenit din Egiptul Antic, care sugerează transformarea, transfigurarea și nemurirea”, mai adaugă Antoniu Martin.

bijuterie arhitecturala arad jpg

Istoricul precizează că arhitectul a dorit probabil să sugereze noua dimensiune la care inițiatul poate ajunge, procesul inițiatic fiind unul care produce profunde mutații la nivelul conștiinței.

La baza vârfului frontonului observăm „Ochiul Atotvăzător” al Marelui Arhitect care parcă își contemplă creația și veghează umanitatea. În această secvență ezoterică, Tabacovici a ținut să reprezinte și unul dintre simbolurile masoneriei prin excelență – coroana regală.

Se știe că masoneria este supranumită și «arta regală». Laturile interioare ale frontonului sunt presărate cu simbolul trandafirului relevând ideea că în parcursul său spre cunoaștere și nemurire omul are cel mai de preț aliat: iubirea”, încheie Antoniu Martin.

Clădirea se află pe actuala stradă Ghiba Birta nr. 18 FOTO Antoniu Martin
Clădirea se află pe actuala stradă Ghiba Birta nr. 18 FOTO Antoniu Martin
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite