Masonul căruia i s-a făcut statuie. Sever Frențiu a condus Marea Lojă Națională din România

0
Publicat:

Istoricul și analistul politic Antoniu Martin vorbește pentru Adevărul despre Sever Frențiu, mare Maestru al Marii Loji Naționale din România. În Arad este ridicat un monument în memoria lui.

La 16 decembrie 2022 a fost dezvelit monumentul FOTO Antoniu Martin
La 16 decembrie 2022 a fost dezvelit monumentul FOTO Antoniu Martin

Antoniu Martin precizează că peste tot în fostul spațiu comunist, și în România masoneria și-a reluat activitatea la începutul anlor 1990. Iar una din personalitățile care și-au pus amprenta în mod deosebit asupra acestui demers a fost, fără îndoială, omul de cultură și artistul plastic Sever Frențiu (1931-1997). Având un parcurs inițiatic de excepție – venerabil al lojii Nomine din București, Sever Frențiu a fost ales în 1995 în demnitatea de Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România.

Perioada respectivă era una de reașezări politice și instituționale în România, când s-a cristalizat o societate civilă atât de necesară într-o democrație viabilă. Sever Frențiu s-a implicat activ în domeniul civic, înființând Alianța Civică – o asociație a intelectualității democratice și pro-occidentale, iar pe plan masonic a racordat societatea fraternală regulară din România la principalele centre inițiatice din Occident. Pe plan profesional, artistul a fost legat o bună perioadă de orașul Arad unde a creat opere reprezentative – spre exemplu vitraliile din Palatul Administrativ. Era firesc așadar ca nu numai masonii arădeni din prezent, ci și comunitatea arădeană în ansamblul ei să-i aducă un elogiu maestrului”, spune Antoniu Martin.

A fost dezvelit monumentul

La 16 decembrie 2022 a fost dezvelit monumentul, creat de sculptorul Camil Păcurar, care îl înfățișează pe artistul Sever Frențiu pe frumoasa faleză a Aradului. La această realizare și-au adus contribuția directă loja masonică „Sever Frențiu 6020” din Arad, Asociația Rubio Pro Copilărie Pro Viață, reprezentată de Ciprian Cristea, Primăria Municipiului Arad reprezentată prin primarul Călin Bibarț și Marea Lojă Națională din România reprezentată prin Marele Maestru Radu Bălănescu.

Dincolo de elogiul adus celui care a fost liderul generației sale artistice monumentul respectiv reprezintă din perspectivă inițiatico-simbolică un veritabil arc peste timp, dar și încununarea unui traseu special realizat de masoneria arădeană actuală, ilustrat de reprezentarea „Ucenicului” din parcul de pe Bulevardul Revoluției și „Templul Calfei” din Parcul Eminescu”, mai adaugă istoricul arădean. 

Totodat, Antoniu Martin precizează faptul că oraș cu relevanță economică deosebită la începutul secolului al XX-lea, Aradul a cunoscut evoluția unor loji masonice care s-au implicat semnificativ în viața comunității.

Dacă masoneria a fost un real catalizator al societății civile din Aradul epocii moderne, proiectele comunitare și arhitecturale realizate de masonii prezentului pot readuce această societate inițiatică la prestigiul de odinioară”, încheie arădeanul. 

Sever Frențiu este în galeria „Masoni români celebri“ a Marii Loje Naționale a României (mnlr.xyz), alături de Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Vasile Vaida Voievod, Ion C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vaida Voievod. 

Sever Frențiu s-a născut în anul 1931, la Săcuieni, judeţul Bihor. A urmat cursurile Institutului de Arte din Cluj. În 1961 devine preşedintele filialei Uniunii Artiştilor Plastici din Arad. A avut numeroase expoziţii de grafică şi pictură în ţară şi în străinătate. A semnat scenografia mai multor spectacole la Teatrul Mare din Arad, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Mic, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra şi Teatrul Evreiesc, Teatrul Naţional, Studioul de film Buftea din Bucureşti, precum şi la teatre din Ungaria şi Norvegia, Elveţia, Canada. A realizat vitralii pentru Palatul Foişor (Sinaia), Casa de Oaspeţi (Olăneşti), Palatul Cotroceni şi Biserica Luterană din Bucureşti. Este iniţiat în Franc-Masonerie în 1992. În 1993 participă la ceremonia de Reaprindere a Luminilor Marii Loji Naţionale a României. În 1994 devine Maestru Venerabil al Lojii Nomine, iar în anul 1995 este ales Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din Romania.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite