Au trecut 15 ani de la „crima de pe Bolintineanu“: doi tineri înjunghiaţi în propria casă, niciun vinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 15 ani, „crima de pe Bolintineanu“ şoca un oraş întreg: doi tineri din Arad au fost găsiţi înjunghiaţi în propriul apartament, transformat în magazin de telefoane mobile. Până acum nu a fost descoperit criminalul.

Pe data de 30 noiembrie s-au împlinit 15 ani de la o crimă comisă în oraşul Arad, pe strada Dimitrie Bolintineanu, şi care avea să fie cunoscută, peste ani, drept „crima de pe Bolintineanu“. Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu povestea acestui omor. Cristina Condrat (21 de ani) şi iubitul ei, Florin Vălean (23 de ani), au fost înjunghiaţi şi şi-au pierdut viaţa, iar de atunci rudele şi apropiaţii celor doi nu au aflat nimic despre cei responsabili. Până şi procurorul de caz, George Vlai, s-a pensionat şi a decedat între timp.

Locatarii din zona în care în 2001 s-a comis dublul asasinat îşi aduc aminte cu greu de cele petrecute, de forfota poliţiştilor şi procurorilor din acele zile. Unii povestesc din cele relatate de alţi vecini, iar reamintesc vag detalii despre crima care a avut loc la parterul blocului cu numărul 16 de pe strada Bolintineanu. Cei din zonă îşi aduc aminte însă teama din acea perioadă, frica de a mai locui în propriile case, mai ales că nu li se spunea concret cine a intrat peste cei doi tineri şi de ce i-a ucis.

„Nu ştiu să vă spun prea multe, decât faptul că vecinii povesteau despre aceste crime. S-a vorbit mult pe acest subiect în toată zona. Îmi aduc aminte că şi la câteva săptămâni după asasinate pe geamuri era încă sânge, nu în curăţaseră“, mărturiseşte Dan Pop, unul dintre vecini.

Dorel Hanciuţa şi-a deschis un magazin alimentar la doi ani şi jumătate după crime, chiar în apartamentul în care cele două victime se pregăteau să deschidă un magazin de telefoane mobile şi unde au fost ucise. „Am avut acel magazin din 2004 până în 2010. De atunci şi până acum ştiu că au funcţionat acolo mai multe firme, cu diferite obiecte de activitate“, spune Dorel Hanciuţa. Acum în locul respectiv se află un cabinet de masaj. Hanciuţa mai spune că, deşi el nu locuia în blocul respectiv la data crimei, după ce a cumpărat apartamentul cu pricina poliţiştii au bătut la uşa lui pentru a cere informaţii legate de crimă de trei sau patru ori.

Cine erau victimele

Cei doi tineri ucişi în blocul de pe Bolintineanu s-au cunoscut şi s-au îndrăgostit unul de altul în liceu. Mama lui Florin, Mărioara Vălean, spune că cei doi făceau naveta la Lipova. Florin era la Liceul Teoretic şi Cristina - la Agricol. Aveau planuri mari şi voiau să aibă o afacere fin care să poată trăi decent. „Cristina voia o nuntă frumoasă, dar pentru că s-a investit mult în apartamentul în care ei aveau o afacere nu au mai fost bani şi pentru nuntă, spuneau să pornească odată firma şi apoi...“, explică Mărioara Vălean. 

image

Cei doi tineri morţi FOTO virtualarad.net 

La data comiterii crimei, anchetatorii arădeni spuneau că urmăresc mai multe piste. Niciuna dintre ele nu a condus la identificarea criminalului. De fapt, până acum nu se ştie nici dacă a fost unul sau mai mulţi autori. Dosarul a fost anchetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, până în anul 2012, când a fost preluat de către Parchetul General, însă tot degeaba. 

Ce s-a întâmplat

În anul 2001, Cristina Condrat şi Florin Vălean erau iubiţi, iar la parterul unui bloc de pe strada Bolintineanu plănuiau să-şi deschidă un magazin în care să vândă telefoane. Chiar porniseră afacerea. Lucrările de amenajare ale magazinului erau în curs la momentul uciderii celor doi. Apartamentul a fost cumpărat de tineri cu câteva luni înainte de a fi ucişi. Tânăra a fost văzută ultima dată în viaţă cu o zi înainte. Seara a trecut pe la cabinetul unui medic stomatolog pentru a-şi face o programare pentru după masa zilei următoare. Nu s-a mai prezentat la programare. Cadavrele celor doi au fost descoperite dimineaţa de rude. Sora mai mică a tinerei ucise s-a dus în vizită. Contrariată de faptul că nimeni nu îi răspunde la uşă, deşi maşina iubitului surorii ei era parcată lângă bloc, şi-a anunţat tatăl.

Cristina Condrat şi Florin Vălean au fost găsiţi decedaţi în apartament, întinşi pe podea. Cei doi aveau plăgi adânci la nivelul gâtului, toracelui şi abdomenului. La acea dată s-a presupus că primul ucis a fost tânărul, care se afla la birou când a fost atacat, apoi a urmat iubita acestuia. Victimele au fost ucise cu un obiect tăios cu lama de aproximativ 15 centimetri. „Au suferit leziuni în special în zona gâtului, care le-au provocat moartea. În birou obiectele erau răvăşite, ceea ce denota că între victimă şi autor sau autori a fost o luptă“, spunea pe atunci George Vlai, procurorul de caz care a decedat între timp.

S-a vehiculat chiar că cei doi ar putea fi victimele unor asasini chinezi. Nici acel zvon şi nici altele nu au fost confirmate de anchetatorii arădeni, iar mai apoi nici de cei bucureşteni. Faptul ca la locul crimei au fost descoperite mai multe telefoane mobile fără acumulator, dar şi fără acte de provenienţă, i¬-a făcut pe anchetatori să presupună că mobilul crimei nu ar fi jaful. Cercul de suspecţi putea fi extrem de mare deoarece în apartamentul celor doi veneau numeroşi oameni care aveau nevoie de reparaţii sau decodări de telefoane mobile. Se pare că, deşi magazinul încă nu fusese deschis, cei doi începuseră deja afacerea.

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ în noiembrie 2016, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad, Ioan Tamaş, recunoştea că nu s-au făcut progrese în controversatul caz Bolintineanu: „Un caz foarte grav cu cei doi tineri omorâţi. Şi acolo s-au desfăşurat un complex de activităţi, foarte multe. Dosarul respectiv a fost preluat din anul 2012 de către Parchetul General, dar, cu toate că şi aici s-au desfăşurat foarte multe activităţi, pe care le ştiu, deoarece am fost de la început la faţa locului, nu s-a rezolvat nimic. Pe urmă am desfăşurat multe activităţi impreună cu colegii mei. Am constituit un grup de lucru, dar nu s-a reuşit identificarea autorilor“.

Vă mai recomnadăm:

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Crima care a şocat România: închisoare pe viaţă pentru asasinul unui copil de 10 ani care a fugit in Germania

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite