VIDEO Moromeţii s-au mutat la Talpa în filmul lui Stere Gulea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Filmul ”Moromeţii” s-a filmat în Teleorman, dar nu în satul lui Preda, ci într-o altă localitate din judeţ, singura în care  regizorul Stere Gurea a găsit cadrul adecvat pentru a pune pe peliculă povestea lui  Moromete într-un mod cât mai autentic. Actorii au făcut zilnic naveta, cu autobuzul,  de la Alexandria în satul Talpa. Ei le aduceau pâine ” de la oraş”, ţăranilor din Talpa, iar aceştia îi răsplăteau cu brânză şi ouă.

Regizorul Stere Gulea a propus Consiliului de Stat pentru Cultură şi Artă realizarea filmului ” Moromeţii” în 1984  şi intenţia lui a fost de a filma la Siliştea Gumeşti, satul natal al lui Marin Preda. Regizorul nu a găsit însă aici ceea ce căuta. Locul descris de Preda în roman îşi pierduse autenticitatea, pentru că printre case apăruseră antenele de reţea şi cablurile de electriciate. În căutarea satului încremenit în timp, Stere Gulea a ajuns la Talpa, o localitate aflată la 80 de kilometri de Alexandria şi la doar câţiva kilometri de Siliştea lui Preda. Regizorul a stabilit ” platourile de filmare” pe o uliţă care, astăzi, poartă numele celebrului roman. Aici s-au găsit două case nelocuite, fără curent electric, situate una lângă alta, despărţite doar de un gard. Acestea au fost alese drept casele lui Moromete şi Bălosu şi aici s-a stabilit cartierul general de filmare. Regizorului nu i-a plăcut cimitirul din sat şi atunci a cerut să se amenajeze unul, în apropierea celor două case.

Au adus salcâmul lui Moromete cu macaraua

Salcâmul a fost cel care i-a dat ceva bătăi de cap regizorului. În curţile celor două case alese pentru filmări nu exista niciun salcâm şi cum într-o scenă de film era nevoie de un astfel de copac, Stere Gulea a cerut să fie adus un salcâm. Regizorul a venit la  Bucureşti să-i ceară Suzanei Gâdea un elicopter pentru a transporta salcâmul pe care îl găsise la 30 de kilometri de sat. Cum a fost refuzat, a trebuit să găsească altă soluţie. Şi a găsit. Un alt salcâm, aflat la doar 5 kilometri de locul filmărilor. Copacul a fost adus cu macaraua şi ” plantat” cu ajutorul unei ţevi în curtea lui Moromete, pe perioada filmărilor.

Actorii au stat la Hotelul ” Patria ” din Alexandria, în condiţii mizerabile

Actorii din ” Moromeţii” n-au vrut să stea în Talpa şi nevând prea multe alternative au ajuns să fie cazaţi în singurul hotel existent în reşedinţa de judeţ. Echipa de actori a fost cazată pe perioada celor două luni din vara anului 1985 la Hotelul ” Patria” din Alexandria. În interviurile acordate, ulterior, Victor Rebengiuc , cel care a interpretat rolul lui Moromete, a povestit ce condiţii mizere au suportat pe perioada filmărilor. Actorii s-au luptat cu o căldură insuportabilă, cu camere de hotel insalubre prin care mişunau gândaci şi ţânţari. Aici au rămas, însă, timp de două luni, făcând naveta zilnic la Talpa.

Le aduceau pâine ”de la oraş” ţăranilor

Autobuzul care aducea actorii la Talpa era aşteptat zilnic de ţăranii de aici. Pe de o parte pentru că mai toţi curioşii satului se adunau în jurul platoului de fimare, pe de altă parte, pentru că actorii aduceau în  sat pâine. ”Pâinea de la oraş”, un lux pentru ţăranii din Talpa în 1985, a creat prietenii între actorii de la Bucureşti şi ţăranii din Teleormanul lui Preda. În schimbul pâinii de la oraş, ţăranii le dădeau actorilor lapte, ouă şi brânză.

Numele comunei nu a apărut pe genericul de la finalul filmului

Filmările s-au încheiat în 1985, dar filmul a apărut abia doi ani mai târziu, din motive de cenzură. Vreme de doi ani pelicula filmată la Talpa a fost vizionată de reprezentanţii secţiei de propagandă a PCR. Regizorului i s-a reproşat că a descris viaţa ţăranului într-o lumină prea neagră. Imaginile cu Moromete sărac şi desculţ pe prispa casă nu au plăcut partidului care prefera o imagine idilică în locul celei descrie de Preda în roman şi puse de Stere Gulea pe peliculă. Premiera filmului a avut loc abia la data de 28 septembrie 1987. Ţăranii din Talpa au văzut filmul mult mai târziu, la televizor. Şi marele lor regret a fost că pe genericul de final nu a apărut şi numele comunei lor.

Casele lui Moromete şi Bălosu mai există şi acum

La Talpa foarte multe nu s-au schimbat de la filmările din 1985. Cele două case din film există şi acum şi au fost revăzute de echipa de filmare , după 20 de ani, cu ocazia reuniunii organizate la locul filmărilor, în 2006. Au participat Stere Gulea, Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu şi Marius Badea. Actorii au regăsit casa lui Moromete pe uliţa cu acelaşi nume. În sat, echipa a dat şi peste ţăranii care au jucat în rol de figuranţi.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite