UPDATE Muncitorii de la Donau Chem au încetat protestul după ce au primit o parte din plăţile restante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 300 de angajaţi protesteaza pe şoseaua portului
Aproximativ 300 de angajaţi protesteaza pe şoseaua portului

Angajaţii de la SC Donau Chem Turnu Măgurele, combinatul de îngrăşăminte chimice patronat de magnatul Ioan Niculae, au blocat, astăzi, drumul în unitate, nemulţumiţi că nu şi-au mai luat salariile din luna martie şi nu au primit bonurile de masă de şase luni.Oamenii au încetat protestul în această seară şi au acceptat să intre la muncă, după ce au primit o parte din drepturile salariale restante

UPDATE 21:00 Protestul muncitorilor de la Donau Chem Turnu Măgurele s-a încheiat în această seară. Angajaţii din schimbul unu care au asigurat funcţionarea combinatului pe perioada revoltei au ieşit afară din unitate, iar cei care protestau au acceptat să intre la muncă şi să preia schimbul doi.  Protestatarii au primit, astăzi, salariul complet aferent lunii martie şi 50% din cel pe luna aprilie. În plus, reprezentanţii patronatului au promis că vor achita în scurt timp şi restul plăţilor restante, inclusiv bonurile de masă pe are angajaţii lui Ioan Niculae nu le-au mai primit din luna decembrie.

Potrivit secretarului de sindicat de la Donau Chem, Victor Truşcă, muncitorii vor relua protestele, dacă patronatul nu îşi va respecta ultimele promisiuni.

UPDATE 18.00 Muncitorii de la Donau Chem au primit astăzi diferenţa de 50% din salariul aferent lunii martie şi jumătate din leafa pe luna aprilie. Oamenii continuă protestul şi la această oră, pe drumul care duce către combinat, blocând intrarea în unitate. În combinat se află de aproape 16 ore, muncitorii din schimbul trei, în vreme ce angajaţii care ar fi trebuit să preia celelalte două schimburi, refuză să intre la lucru. Oamenii sunt decişi să continue protestul până vor primi toate drepturile salariale.

Aproximativ 300 de angajaţi ai combinatului s-au adunat astăzi pe şoseaua care duce către unitate şi au refuzat să intre la lucru. Zeci de maşini ale angajaţilor care protestau au blocat şoseaua portului, singurul drum de acces către Donau Chem. Tot aici a rămas blocat  şi directorul general al combinatului, Ion Ban.

Potrivit secretarului de sindicat de la Donau Chem, Victor Truşcă, protestul a fost unul spontan. ”Oamenii s-au oprit aici din drumul lor către muncă, nemulţumiţi să nu şi-au primit drepturile salariale. Au primit doar o parte din salariul pentru martie, însă nu toată lumea. Nu au mai primit bonurile de masă din luna decembrie. Am tot avut promisini ca vor  primi. Directorul general ne a spus ca se vor  plăti salariile pentru luna martie, în schimb nu sunt bani pentru aprilie. Oamenii sunt nemulţumiţi şi au fost  permanent amăgiţi pentru  că aşa li s-a promis de fiecare dată. Au de plătit facturi la gaze, la curent, au copii la şcoli şi nu mai pot suporta o asemenea situaţie. Sunt decişi să rămână aici până când îşi vor primi toţi banii”, a spus secretarul de sindicat.

”Ne-am hotărât să nu plecăm de aici, până nu ne primim drepturile”

Muncitorii revoltaţi, care au protestat paşnic în ultimele zile în incinta unităţii, au recunoscut că le-a ajuns cuţitul la os şi din cauza sărăciei au ieşit în drum .” Ne descurcăm foarte greu. De un an de  zile ne dă banii la două-trei luni, câte 50%. Avem de şase luni de zile bonuri neplătite. Au dat banii din salariu pe luna martie, doar 50% şi nu la toată lumea. Aşteptăm să primim banii la zi. Noi ne-am făcut datoria faţă de întreprindere, faţă de Donau Chem, faţă de Interagro, faţă de Ioan Niculae, am făcut producţie chiar la capacitate maximă şi, în schimb, dânsul nu ne plăteşte. Directorul tot mereu ne minte. Ne spune că astăzi,  mâine, ne -am săturat, nu mai putem să rezistăm. Ne-am hotărât să nu plecăm de aici, până nu ne primim drepturile” a spus Cristian Roată, unul dintre munctorii nemulţumiţi.

” Aici e mina de aur a lui Niculae. De aici scoate bani!”

Nemulţumirile oamenilor se îndreaptă către magnatul Ioan Niculae pe care îl acuză că face profit şi îşi susţine afacerile pe spinarea lor, însă refuză să îi plătească. ” Aici e mina de aur a lui Niculae. De aici scoate bani. Livrăm non-stop. Combinatul funcţionează la capacitate maximă. Sunt bani. Ni se spune mereu că nu sunt bani pentru că trebuie să plătească gazele, că e mare preţul gazelor. Care e vina noastră? Noi am muncit, să ne plătească”, a mai spus un muncitor revoltat.

Supărarea salariaţilor se îndreaptă şi către conducerea combinatului, în special către directorul general Ion Ban. ”Noi avem salarii de 1000 de lei, directorii iau salarii de 4000-7000 de euro. Păi ne comparăm?”, s-au plâns oamenii.

Negocieri cu ameninţări

Directorul Ion Ban, blocat la intrarea în unitate, a încercat  o negociere cu muncitorii nemulţumiţi, promiţându-le plata lefurilor aferente lunii martie. ” Am vorbit la telefon. Se face plata pentru salariile din martie. De ce nu înţelegeţi că asta e situaţia? Eu v-am zis că vă înţeleg pe toţi, dar voi nu înţelegeţi că situaţia este de aşa natură.  În condiţiile în care preţul la gaz creşte mereu şi trebuie plătit în avans”le-a transmis directorul muncitorilor nemulţumiţi. Oferta nu fost acceptată de angajaţii care au refuzat în continuare să intre la lucru.

Sfătuit prin telefon de mai marii companiei, directorul Ban a venit în faţa oamenilor cu un ultimatum : ”Nu se mai plăteşte gazul , vă dă toţi banii şi de marţi vă duceţi toţi acasă! Chiar sunteţi inconştienţi ! Eu v-am transmis mesajul şi înseamnă că sunteţi inconştienţi”, le-a mai spus directorul protestatarilor.

În replică, oamenii au rămas fermi pe poziţie declarând că au mai auzit astfel de aminţări. ” De ani de zile ne ameninţă aşa. Să-l închidă, dacă n-are bani şi nu e eficient! Dar să ne dea banii, dreptul nostru”, au mai spus oamenii nemulţumiţi.

Salariaţii au rămas în continuare pe şoseaua portului , decişi să nu intre în unitate, până nu îşi vor primi toate drepturile.

Combinatul este parte a grupului Interagro SA din 2004

Ioan Nicolae a cumpărat combinatul din Turnu Măgurele în 2004. Obiectul de activitate al SC Donau Chem, Turnu Magurele il reprezinta fabricarea si comercializarea de ingrasaminte minerale cu azot si a intermediarilor (amoniac, acid azotic) alaturi de productia de piese schimb si utilaje tehnologice.  SC Donau Chem este amplasata  la 5 km de municipiul Turnu Magurele, fiind deservita de Portul Industrial Turnu Magurele si acces la CFR si reteaua de drumuri nationale.  

SC Donau Chem s-a infiintat in anul 2004 prin privatizarea activelor fostei S.C. TURNU – S.A., aflata in lichidare voluntara. Asociatul unic este S.C. VIROMET – SA, Victoria care detine 100% din partile sociale. Ambele societati, Donau Chem – S.R.L. si Viromet – S.A. fac parte din grupul  Interago SA.

Fostul Combinatul din Turnu Măgurele care, înainte de 1989 avea peste 3000 de angajaţi, mai are acum 1000 de salariaţi, dintre care aproximativ 150 reprezintă personal TESA. Unitatea se confruntă cu probleme în acordarea plăţilor la zi de aproximativ doi ani şi sindicaliştii de aici au protestat periodic pentru faptul că nu şi-au primit drepturile.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite