Teleormanul, printre judeţele cu cele mai puţine naşteri

0
0

Judeţul Teleorman ocupă locul III într-un top pe ţară la capitolul rata natalităţii cea mai scăzută. Clsamentul a fost întocmit de site-ul econtext.ro, iar singurele zone care mai au încă rata natalităţii pozitivă sunt judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti.

Nu este un secret pentru nimeni că populaţiei României scade de la an la an. Practic, din 1990 şi până în 2010, ţara noastră a devenit o ţară cu oameni îmbătrâniţi. În această perioadă, rata deceselor este foarte mare, iar ea a natalităţii nu mai înregistrează de mult valori pozitive. Toare rapoartele internaţionale arată că România va fi printre primele ţări care vor dispărea de pe Glob sau că populaţia se va înjumătăţi. Potrivit econtext.ro, care a făcut o analiză a evoluţiei natalităţii în ţara noastră din 1990 până în 2010, majoritatea judeţelor au doar spor negativ, numărul naşterilor fiind din ce în ce mai scăzut. Teleormanul este pe locul III în top, după Hunedoara, care ocupă prima poziţie şi judeţul Olt care este pe locul II. Potrivit statisticii, în judeţ se năsteau în 1990, 5960 de copii, iar în 2010, în registrele de nou născuţi au fost înscrişi 3118, ponderea fiind de -48%.

Lipsa unui job este principalul motiv al scăderii natalităţii în Teleorman

Sunt rare cazurile în care femeile fac doi-trei copii, în judeţul Teleorman. Judeţul se depopulează de la an la an, asta şi din cauza industriei care nu mai există, dar şi a lipsei de locurilor de muncă. De exemplu, alexăndrencele chiar dacă s-au căsătorit nu îşi doresc imediat copii. Marea majoritate a tinerelor alexăndrence vor mai întâi să îşi găsească un loc de muncă stabil atât pentru ele, cât şi pentru soţii lor şi d-abia apoi se gândesc la copii. Alina Dincă este una dintre tinerele din oraş care nu vrea deocamdată să devină mămică şi nu pentru că nu îi plac copiii, ci pentru că nu are un job stabil. „Sunt căsătorită de trei ani şi deocamdată nu vreau să fac un copil. Lucrez la patron şi oricând te poate da afară. Eu muncesc de la 20 de ani şi am schimbat cred că trei locuri de muncă până acum şi nu din vina mea, pentru că o parte dintre firmele la care am lucrat au dat faliment. Cum să fac eu un copil dacă eu nu ştiu cât timp mai am de muncă?! Am făcut o postliceală de contabilitate, dar nu am loc pe nicăieri pentru că oriunde te duci strebuie să ai pile. Ca orice om, îmi doresc un copil, dar nu mai mulţi pentru că nu am cu ce să îi cresc. Un copil cred că este suficient pentru zilele în care trăim”, ne-a spus tânăra alexăndreancă de 27 de ani.

Medicii specialişti spun că familiile din ziua de azi au un singur copil

Cei care aduc pe lume nou născuţii sunt de acord cu topul întocmit de şi spun că nici în viitorul apropiat situaţia nu se întrevede a fi una mai bună. Dacă înainte de 1990, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria, cel mai mare spital din judeţ se năşteau câţiva copii pe zi, după 2000, numărul naşterilor a scăzut dramatic. Medicii spun chiar că sunt zile când nu se naşte niciun copil. Neonatologii consideră că de vină pentru această situaţie sunt condiţiile sociale în care trăim. „Majoritatea nu fac copii din cauza condiţiilor sociale, nu au bani să îi crească. Multe dintre tinere căsătorite chiar dacă îşi doresc copii, nu fac pentru că nu au un loc de muncă şi amână momentul până găsesc ceva de muncă. Trebuie să vă mai spun ceva, înainte de 1990, avorturile erau interzise şi tocmai de aceea secţia era permanent arhiplină. Familiile făceau înainte de la doi-trei copii în sus, acum însă observ că majoritatea au un singur copil. În general, mămicile din ziua de azi fac un singur copil şi aproape de vârsta de 30 de ani, deci eu cred că amână momentul cât pot de mult”, ne-a spus Marian Gherghiţă, medic neonatolog la Spitalul Judeţean de urgenţă din Alexandria.

Alexandria


Ultimele știri
Cele mai citite