Tânărul din Teleorman ajuns campion mondial absolut la culturism: „Consum zilnic 3.800 de calorii, iar mesele mele sunt «clean»“

0
0
Horia Şchiopu, imediat după primirea marelui trofeu FOTO Arhivă personală
Horia Şchiopu, imediat după primirea marelui trofeu FOTO Arhivă personală

Horia Şchiopu, un tânăr de 21 de ani originar din Alexandria, este campion mondial la Culturism. În 2017, a obţinut medalia de aur la Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness desfăşurat la Bistriţa. Tânărul studiază Ştiinţe Aplicate la Universitatea din Maastricht, Olanda, unde locuieşte şi se antrenează în prezent.

La Campionatul Mondial de Culturism şi Fitness, desfăşurat în noiembrie 2017, la Bistriţa, Horia Paul Şchiopu (21 de ani) a reuşit cea mai mare performanţă din cariera sa: titlul de campion mondial absolut la categoria Men s Physique. În spatele performanţei stau ani întregi de muncă şi dedicaţie.

Horia Şchiopu a început să practice culturismul la în urmă cu aproximativ cinci ani. Pasiunea pentru acest sport a moştenit-o din familie. Tatăl său, Stelian Şchiopu, a fost şi el campion naţional la culturism la juniori mici în 1982 şi vicecampion al României, la categoria semigrea juniori mici,  în 1984. Horia îşi aminteşte şi acum momentul în care a intrat pentru prima dată în sala de culturism, decis să dea totul pentru acest sport.

„În 2013, la vârsta 16 ani am intrat în sală cu gândul de a concura în urmatorul an. Am fost ghidat de la bun început de tatal meu, de la care am moştenit pasiunea înca de mic copil, urmărind primul meu Mr. Olympia în 2004”, spune campionul. 

S-a mutat împreună cu familia, de la Alexandria, la Constanţa, în copilărie. A reprezentat însă în competiţii Clubul Sportiv Teleorman Alexandria, club la care este legitimat. Alături i-a fost nu doar tatăl, ci şi antrenorul din Alexandria, Dumitru Florian, sub îndrumarea căruia a progresat în acest domeniu.

”Deşi m-am mutat în Constanta la o vârstă fragedă, sunt nascut în Alexandria, iar tatal meu este prieten foarte bun înca din tinereţe cu antrenorul Dumitru Florian, responsabil cu secţia de culturism a clubului CST Alexandria. Familiile noastre sunt foarte apropiate, aşa că totul a venit de la sine, nu s-a pus niciodată problema să nu concurez pentru clubul din Teleorman”, mai spune campionul.

Campion mondial absolut

Anul trecut, tânărul culturist a reuşit să câştige toate competiţiile la care a participat: Campionatul Zonal la junior, Campionatul National la juniori şi Juliette Bergmann Cup în Olanda, unde a obtinut locul 1 din peste 50 de juniori şi seniori. Cea mai mare performanţă din cariera a fost câştigarea titlului de campion mondial absolut la competiţia de la Bistriţa. Horia a concurat la secţiunea Men s Physique (juniori), categoria1,78 m şi a cucerit medalia de aur. Ulterior a participat la concursul Open, alături de câştigătorii celorlalte două categorii de la Men s Pysique (1,74 m şi 1, 78 m), învingându-şi adversarii şi devenind astfel campion mondial absolut. ”Medalia de aur câştigata la Campionatul Mondial reprezinta cea mai mare reusita din viata mea, un adevarat vis realitate la care am sperat si pentru care am muncit tot anul 2017. Înca mi se pare incredibil”, mărturiseşte campionul.

horia schiopu

Student la Universitatea din Maastricht

Horia a ales să studieze în afara ţării, după terminarea studiilor la liceul din Constanţa. A aplicat în 2015 la Universitatea din Maastricht, Olanda şi a fost admis. Tânărul spune că decizia privind studiul în afara ţării a luat-o încă din şcoala generală. ”Studiez Ştiinte aplicate, în mare parte biologie, dar si chimie. Înca din gimnaziu mi-am propus sa merg la universitate in afara tarii, iar in clasa a XII-a, când initial imi doream sa studiez medicina, mi-a povestit un prieten foarte bun cum a aplicat in Olanda şi m-am gândit să o fac si eu, amintindu-mi de visul meu din anii precedenţi, care între timp devenise, oarecum, latent. Am găsit acest program la Universitatea din Maastricht, care era în top 100 universitati din lume la vremea respectiva, mi-a placut ce oferea, am aplicat si am fost admis – toate in decurs de aproximativ o luna”, povesteşte tânărul.

Antrenamente şi dietă specială

Horia şi-a continuat în Olanda antrenamentele pentru competiţii. Are un program strict, atât în ceea ce priveşte pregătirea fizică, cât şi în ceea ce priveşte alimentaţia. Merge frecvent la sală şi urmează o dietă care să îi permită dezvoltarea masei musculare.

”Momentan, pentru că îmi doresc să acumuluez masă musculară, mă antrenez 3 zile consecutive după care iau o zi pauză, repetând ciclul. Mi-am conceput planul de antrenament în aşa fel încât să antrenez fiecare grupă musculară de două ori pe săptămâna. Fiecare sesiune durează aproximativ 90 de minute, timp în care fac aproximativ 7-8 exerciţii a câte 3 serii fiecare, în general”, spune Horia.
 

În ceea ce priveşte, alimentaţia, campionul are un plan bine pus la punct. Consumă zilnic 3.800 de calorii. ”În jur de 80% dintre mesele mele sunt “clean”, păstrând restul de 20% pentru mici plăceri gastronomice pe care mi le permit”, mărturiseşte campionul.

horia schiopu

Master în fiziologia sportivă

În Olanda, în paralel cu pregătirile pentru competiţii, Horia îşi urmează cariera de student. Anul acesta se pregăteşte intens pentru lucrarea de licenţă. ”Plănuiesc sa termin cu bine lucrarea de licenta pe care o voi începe în semestrul al doilea, pe tema “Metabolism, inflamatie si disfunctie cardiaca”, în urma careia voi promova. Urmează sa aplic la masterate. Îmi doresc să studiez fiziologia sportiva in continuare”, spune tânărul.

În ceea ce priveşte aspiraţiile în cariera sportivă, Horia este decis să îţi apere titlul de Campion Mondial la juniori. ”Voi încerca să îmi apar titlul de Campion Mondial la juniori, dar aş vrea să păşesc pe scena şi alaturi de seniori. Cum înca sunt in circuitul amator, sper să obţin cardul de profesionist”.

Alexandria


Ultimele știri
Cele mai citite