Secretele Claudiei Millian, muza şi iubirea lui Ion Minulescu. Poetul i-a dedicat poezia „Iubire, bibelou de porţelan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia Millian
Claudia Millian

Claudia Millian şi Ion Minulescu au format unul dintre cele mai solide cupluri din literatura română. Au trăit împreună o frumoasă poveste de dragoste vreme de 37 de ani. Poeta Claudia Millian a fost nu doar soţia, ci şi muza lui Ion Minulescu.

Claudia Millian a fost soţia, muza şi iubirea vieţii poetului Ion Minulescu. Despre relaţia şi căsnicia celor doi se spune că a fost una dintre cele mai frumoase şi mai trainice poveşti de dragoste din literatura română.

Poetul Ion Minulescu şi-a găsit aleasa inimii la vârsta de 29 de ani. Era deja un nume consacrat, un poet apreciat şi un bărbat curtat. Inima i-a fost furată de profesoara de desen Claudia Millian, pictoriţă şi poetă. I-a apropiat, dincolo de pasiunile comune pentru versuri şi artă, o mare pasiune reciprocă. 

Pentru profesoara de desen, poetul reprezenta una adevărat idol, iar pentru el Claudia a fost cea mai frumoasă femeie. Amândoi împărtăşeau aceeaşi aplecare către poezia simbolistă. Claudia Millian era absolventă de Belle Arte si de Arta Dramatica, însă s-a îndreptat către o carieră în  literatură. Debutase în noiembrie 1906 într-un ziar in Ploieşti cu poezia ”Din trecut”. 

Căsătorie în plin război

De la data întâlnirii, cei doi au devenit nedespărţiţi şi perechea lor a fost una dintre cele mai admirate în epocă. În 1911, pe 11 august a venit pe lume Mioara Laurenţia, singura fiică a lor, deşi cei doi nu oficializaseră căsătoria.

S-au căsătorit în 1914, în plin Război Mondial. Căsătoria a avut loc pe 11 aprilie 1914 şi după ceremonie Ion Minulescu si Claudia Milian au fugit din calea războiului la Iaşi. Au revenit în Capitală în 1920. Între anii 1922 si 1940, Ion Minulescu a fost director General in Ministerul Artelor si Cultelor. A scris piese de teatru, poezii, iar în 1928 a apărut primul său roman biografic intitulat ”Corigent la limba română”.
 

Iubire, bibelou de porţelan

Timp de 34 de ani cât i-a stat alături lui Minulescu, Claudia Millian Minulescu a fost nu doar soţia şi partenera de viaţă a acestuia, ci şi unica sa muză. Pentru Claudia a scris Ion Minulescu celebre versuri de amor din poezia ”Romanţă fără ecou”, care aveau să facă istorie .

 Iubire bibelou de porţelan/ Obiect de pret cu smalţul nepătat / Rămâi pe loc acolo unde eşti / Să nu te mişti / şi dacă ne iubeşti / O, dacă ne iubesti cu adevărat / Aşteaptă-ne la fel încă un an / Un an măcar / Atât / Un singur an / Iubire, bibelou de porţelan.”

Şi tot Claudiei, în momentele de neîncredere şi gelozie, urmare a decepţiilor din trecut, i-a dedicat versurile poeziei ”Celei care minte” publicată în 1906.: „Eu stiu c-ai să mă-nşeli chiar mâine / Dar fiindcă azi mi te dai toată / Am să te iert / E vechi păcatul / şi nu esti prima vinovată!…Deci nu-ţi cer vorbe-mperecheate de sărutări, / Nu-ţi cer să-mi spui / Nimic din tot ce-ai spus la alţii / Ci tot ce n-ai spus nimănui.”
 

Versuri după moarte

Ion Minulescu a murit chiar pe 11 aprilie 1944, în ziua aniversării căsătoriei. A fost răpus de un stop cardiac, la 63 de ani. Claudia Millian i-a supravieţuit aproape două decenii. În anii de după dispariţia lui Minulescu, a scris şi a pictat. Creaţiile sale de după moartea poetului pe care l-a iubit reflectă dorul faţă de partenerul care i-a stat alături 37 de ani : „Poate ca de pe pajistea smaltuita a infinitului vei prinde cuvintele mele ca pe niste boabe de mei, pentru porumbeii cerului”. S-a stins din viaţă la 74 de ani şi a fost înmormantată alături de soţul ei în cimitirul Bellu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite