Seceta a distrus culturile fermierilor teleormăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
seceta

Seceta care afectează  judeţul Teleorman de mai bine de două luni le creează mari probleme agricultorilor. Cel mai mult au avut de suferit culturile de primăvară, de porumb şi floarea soarelui, a căror producţie a fost diminuată cu până la 50%.

Au trecut mai bine de două luni de la ultima ploaie serioasă în judeţul Teleorman, adică exact perioada în care culturile de primăvară ar fi avut cea mai mare nevoie de apă, pentru a se dezvolta şi a le aduce fermierilor producţiile aşteptate.  Din cauza secetei, mulţi fermieri înregistrează pierderi de până al 50%, atât la porumb cât şi la floarea soarelui. ”Nu au apucat să se dezvolte plantele, porumbul nu a apucat să dezvolte al doilea ştiulete, la floare, la fel, a rămas pălăria seacă în mijloc”, explică Atilla Szabo, un fermier din Teleorman.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Teleorman, în prezent se centralizează datele privind pagubele înregistrate de fermieri în judeţ, pentru a fi transmise către Ministerul Agriculturii. ”Până la această dată avem centralizate 176.000 de hectare reprezentând  53.334 hectare floarea soarelui şi  35 750 de porumb, diferenţa reprezentând-o celelalte culturi”, spune directorul DADR Teleorman, Veronela Pantelie

Tot din cauza uscăturii din sol, nu se pot efectua arăturile necesare înfiinţării noilor culturi. Singura speranţă a fermierilor pentru a-şi recupera o parte din pierderi ar fi un ajutor financiar de la stat ”Am făcut cerere de calamitate şi aşteptăm”, spun fermierii.

Potrivit raportării făcute de Direcţia Agricolă Teleorman, în campania de vară 2016, la grâu producţia a fost de 628.305 tone de pe o suprafaţă de 163.201 ha (producţie medie de 3.849 kg/ha). La orz  s-a înregistrat o producţie de 110.548 tone de pe o suprafaţă de 26.042 ha (producţie medie de 4.244 kg/ha), iar la orzoaică -14.826 tone de pe o suprafaţă de 3.547 ha (producţie medie de 4.179 kg/ha).

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite