Războiul gunoaielor Eco Sud susţine că s-a epuizat spaţiul de stocare la Mavrodin, Consiliul Judeţean contestă: ”Celula nu este ocupatã în proporţie de 90%”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul de deşeuri de la Mavrodin
Depozitul de deşeuri de la Mavrodin

Durata de viaţă a celulei nr 1 de la depozitul de la Mavrodin este pe sfârşite. Potrivit administratorului Eco Sud, din februarie 2017, pentru gunoiul adus din judeţ la Mavrodin nu va mai exista spaţiu de depozitare. Eco Sud propune construirea celulei nr 2 pentru care se aşteaptă fonduri de la Consiliul Judeţean. CJ  are însă o altă poziţie: nu sunt probleme cu spaţiul de depozitare, iar banii pentru celula 2 trebuie să vină de la Eco Sud.

 Prima celulã a depozitului de deşeuri de la Mavrodin se aflã spre finalul duratei de viaţã, atingând 90% din volum în luna august a anului 2016 şi urmând sã atingã 100% din volum pânã în luna februarie a anului 2017, potrivit unui comunicat de presã al Eco Sud S.A., compania ce are ca obiect de activitate proiectarea, execuţia şi exploatarea Depozitului Ecologic Mavrodin. 

Eco Sud a tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei de la Mavrodin. Potrivit administratorului depozitului, soluţia de viitor ar fi construirea unei a doua celule pentru depozitarea deşeurilor, investiţie care se ridică la 2 milioane de euro. Eco Sud susţine că  au existat discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Teleorman pentru găsirea surselor de finanţare pentru celula 2, însă discuţiile nu au dus la niciun rezultat.

”Pentru a gãsi o soluţie practicã, Eco Sud se aflã în acest moment în stadiul de identificare a unor soluþii de mãrire a volumelor din celula nr. 1, prin procese accelerate de compactare şi prin demararea de construcţii localizate de reducere a drumului de acces pentru autogunoiere, cu scopul lãrgirii spaþiului de depozitare” se arată în comunicatul Eco Sud.

Directorul General al Eco Sud S.A., Adrian Scarlat, declarã cã se va implica în toate demersurile şi discuţiile cu autoritãţile Consiliului Judeţean, în vederea gãsirii unei soluţii urgente pentru finanţarea proiectãrii şi construirii celulei nr. 2.

Din comunicatul de presã al Eco Sud S.A reiese cã o altã obligaţie a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitarã, a Consiliului Judeţean Teleorman şi a colectorului Polaris M Holding SRL era de transportare a cantitãţilor de deşeuri reciclate, în vederea sortãrii în cadrul instalaţiei construite la Depozitul Ecologic Mavrodin. În primii trei ani de la demararea construirii depozitului, cantitatea de deşeuri a fost de aproximativ 220 de ori mai micã decât cea prevãzutã, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor companiei şi la imposibilitatea realizãrii ţintelor stabilite de cãtre Comunitatea Europeanã

”Situaţia nu este aşa cum se prezintã. Celula nu este ocupatã în proporţie de 90%”

Reprezentanţii Consiliul Judeţean Teleorman au o altă opinie şi contestă situaţia expusă de Eco Sud. "Din contract reiese cã Eco Sud trebuie sã realizeze celulele 2, 3 şi 4, nu Consiliul Judeţean. Ieri, la faţa locului s-a deplasat domnul vicepreşedinte Virgil Cocoşilã. Situaţia nu este aşa cum se prezintã. Celula nu este ocupatã în proporţie de 90%. Consiliul Judeţean Teleorman va face o adresă cãtre Eco Sud în care se va face trimitere la articolele ce menţioneazã aceste obligaţii ale Eco Sud SA", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dan Cristescu.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, contractul cu Eco Sud este valabil pentru o perioadă de 8 ani. ”Lucrurile sigur nu stau aşa. Voi avea o discuţie cu colegii mei şi vom stabili ce trebuie să facem”, a spus preşedintele CJ Teleorman.

Polaris îşi va desfăşura activitatea în mod normal

Polaris M. Holding va duce în continuare gunoiul la Mavrodin. "Este o problema între operatorul depozitului ecologic şi Consiliul Judeţean, dar şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitarã. Noi ne vom desfãşura în continuare activitatea privind transportul deşeurilor şi sperãm ca aceastã problemã sã fie soluţionatã rapid între cele trei pãrţi, iar sistemul de colectare şi transport sã nu fie afectat", a declarat administratorul judeţean al Polaris M Holding SRL, Luis Popa.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite