Primarul Alexandriei vrea sondaj de opinie la final de mandat. Nu se ştie cât va costa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexăndrenii vor fi subiecţii unui nou sondaj de opinie cerut de primarul Victor Drăguşin. Pentru a doua oară în mandatul 2012-2016, primarul vrea să chestioneze alexăndrenii cu privire la starea oraşului.

Proiectul de hotărâre privind efectuarea unui sondaj de opinie în rândul alexăndrenilor a stârnit discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Local Alexandria de ieri, 14 septembrie. Aleşii opoziţiei au ridicat semne de întrebare cu privire la oportunitatea realizării studiului sociologic propus de primarul Victor Drăguşin şi, mai ales, cu privire la preţul pe care îl va plăti municipalitatea pentru efectuarea sondajului. Consilierii locali PNL i-au reamintit primarului că un studiu similar a fost efectuat în urmă cu aproximativ doi ani şi că nici atunci nu s-a precizat suma plătită firmei care a efectuat sondajul. ”Din câte îmi aduc eu aminte, la începutul mandatului s-a mai făcut o asemenea cercetare sociologică, lucru pe care, fiind la început de mandat, l-am considerat oportun. Nu acelaşi lucru pot să spun şi acum, când mandatul se apropie de final. Nu văd folositor să cheltuim nişte bani acum”, a spus Dan Popescu, consilier local PNL.

Semne de întrebare pe marginea iniţiative primarului a ridicat şi consilierul local PNL Florin Titirişcă: ”Bănuim cine o să câştige licitaţia. Dar nu cred că va fi licitaţie, cred că va fi încredinţare directă. Nu avem de ce să facem chestionare la trei ani de la începerea mandatului. S-ar putea să fie un chestionar care să mascheze nişte întrebări politice. Nu ne spuneţi câţi bani alocăm pentru aşa ceva”.

”Puteam să fac acest sondaj şi fără să vă consult pe dumneavoastră!” a fost replica primarului Victor Drăguşin care şi-a susţinut iniţiativa în plen, jonglând peste întrebările legate de costul sondajului şi desemnarea firmei care va încasa banii : ” Am avut un asemenea sondaj la început de mandat. Eu, cel puţin, vreau să ştiu ce am făcut din ce am spus atunci. Dacă o să vă uitaţi pe întrebări, 80% sau 90% din întrebări sunt aceleaşi. La vremea aia instituţia primăriei era cotată cu un procent, nu foarte mare, dar era, de neîncredere. Eu vreau să cred că opinia publică s-a schimbat. Legat de bani, aşteptăm oferte de la firme cunoscute”, a spus primarul Drăguşin.

Având susţinerea majorităţii din Consiliul local, iniţiativa primarului a trecut şi de data aceasta. În următoarea perioadă municipalitatea va începe demersurile pentru găsirea firmei de cercetare care să efectueze studiului. Rămâne de văzut dacă firma aleasă va fi , aşa cum suspectează opoziţia, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, firma cunoscutuluui sociolog alexăndrean Marius Pieleanu, apropiat al PSD.

Un studiu similar a fost efectuat în 2013

Un studiu sociologic aproape similar a fost efectuat de municipalitate în 2013. La iniţiativa  primarului Victor Drăguşin, în 2013, Consiliul local Alexandria a aprobat efectuarea unui studiu sociologic în rândul alexăndrenilor, iar interviurile s-au făcut în perioada 25 noiembrie-4 decembrie 2013. Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, condus de sociologul (alexăndrean) Marius Pieleanu, cunoscut ca apropiat al PSD, a fost firma care a efectuat sondajul şi a încasat banii plătiţi de municipalitate. Suma plătită pentru studiul din 2013 a fost un subiect care a stârnit discuţii controversate în cadrul şedinţelor de Consiliu local de acum doi ani şi nu a fost făcută publică nici acum.

1150 de alexăndreni au fost subiecţii studiului potrivit căruia în Alexandria anului 2013,  lucrurile stăteau de la ” bine” spre ”foarte bine”.După spusele primarului, rezultatele studiului din 2013 ar fi urmat să  fie folosite la elaborarea Strategiei de dezvoltare a municipiului 2014-2020.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite