Pietonalul din Alexandria va fi modernizat abia după alegerile de anul viitor. Deocamdată, se fac cârpeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Primăria are în plan să modernizeze pietonalul din Alexandria, strada Libertăţii cuprinsă între Ion Creangă şi Bucureşti şi să înlocuiască vechiul mozaic din vremea lui Ceauşescu cu un granit modern. Proiectul se va concretiza, în cel mai fericit caz,abia după alegerile locale de anul viitor. Până atunci, pentru ca alexăndrenii să nu-şi rupă picioarele în gropile apărute în mozaicul de pe pietonal, municipalitatea s-a apucat de cârpit.

La 152 de miliarde de lei vechi se ridică investiţia prin care municipalitatea are în plan să schimbe faţa zonei centrale din Alexandria.  La iniţiativa primarului Drăguşin, Consiliul local a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiţii ” ,Reabilitare strada Libertatii tronson cuprins intre strada Ion Creanga si strada Bucuresti”.  Lămuriri despre termenul de realizare a proiectului şi despre posibilităţile de finanţare a dat primarul Alexandriei chiar în plenul şedinţei de Consiliu local.

”Nu obţinem bani europeni, nu îl facem noi din fondurile proprii. Sigur că o să avem şi finanţare din venturi proprii, sigur că şi statul o să vină pentru o parte din cheltuieli , dar grosul va fi din fonduri europene”, a anunţat edilul Alexandriei.

Cât priveşte termenul de realizare a amplului proiect, primarul a afirmat că, în cel mai fericit caz, zona va deveni şantier după alegerile locale de anul viitor. ”Indicatorii sunt necesari pentru a putea depune proiectele la autoritatea de management, atunci când se deschid axele. Va urma pasul doi, analiză tehnică din  partea specialişilor Abia pe urmă se scoate la licitaţie lucrarea. Dacă după alegeri vor începe lucrările să fim bucuroşi. Până atunci este cazul să ne facem lecţiile, să putem depune  documentaţiile tehnice, proiectele,  atât la autorităţile de management,  când se vor deschide axele sau la Ministerul Dezvoltării ”, a lămurit primarul.

Referitor la cârpelile începute în zona pietoală de muncitorii de la primărie în această perioadă, primarul a afirmat că ele se impun : ”E nevoie să facem reparaţii la actualul pietonal , pentru că vin părinţi cu cărucioare, au apărut gropile”.

Amfiteatre şi încă două fântâni arteziene

Potrivit documentaţiei  proiectului aprobat de aleşii locali, reabilitarea pietonalului presupune realizarea unei îmbracaminti pietonale moderne din granit pe traseul strazii Libertatii, tronsonul cuprins intre strada Ion Creanga si strada Bucuresti . Vor fi reconfigurate spaţiile verzi, vor fi reînfiinţate plantaţii de  arbori, arbusti, flori . Proiectul prevede, de asemenea, si înfiintarea unui sistem de irigatii pentru spaţiile verzi .

Edilii mai au în plan reconfigurarea mobilierului urban (bănci de odihna, coşuri pentru colectarea  deşeurilor stradale, ceas urban, panouri stradale, chioscuri, casute spatii comerciale). Pe traseul principal al pietonalului ar urma să fie montate cişmele cu apa potabila. Actuala fântână din centrul pietonalului va fi şi ea reconfigurată şi, în plus,planul municipalităţii prevede înfiinţarea a încă două arteziene.

Documentaţia proiectului mai prevede amenajarea a trei amfiteatre in aer liber prevazute cu locuri de odihna. Valoarea totala a investitiei se ridică la 15, 2 milioane de lei, adică 3,4 milioane de euro. Investiţia ar urma să fie realizată în termen de şase luni de la data demarării. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite