La Zimnicea şi Turnu Măgurele, Dunărea pune în pericol transportul fluvial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alertă maximă pe Dunăre! Cotele au scăzut dramatic, iar navigaţia este pusă în pericol
Alertă maximă pe Dunăre! Cotele au scăzut dramatic, iar navigaţia este pusă în pericol

Dunărea înregistrează, în această dimineaţă, la Turnu Măgurele, o cotă de 115 cm şi un debit de 3.871 mc/s, în condiţiile în care în mod normal, în acestă perioadă a anului, ar fi trebuit să înregistreze o cotă de 300 cm şi un debit de 8.000 mc/s. Cea mai gravă situaţie se înregistrează la Zimnicea, acolo unde a mai rămas o fâşie extrem de îngustă de apă pe care se poate naviga.

Seceta din ultima vreme a făcut ca nivelul Dunării să scadă chiar şi sub un metru, punând astfel în pericol transportul fluvial. Din această cauză, navigaţia pe fluviu este mult îngreunatăe. Pentru a nu rămâne împotmolite navele merg încărcate sub capacitatea normală. Mai mult, în zona Zimnicea, Giurgiu şi Călăraşi au intervenit deja navele de dragat pentru a evita producerea unor accidente.

În această dimineaţă, la Turnu Măgurele, cota Dunării era de 115 cm şi avea un debit de 3.871 mc/s, în condiţiile în care în mod normal, în acestă perioadă a anului, ar fi trebuit să înregistreze o cotă de 300 cm şi un debit de 8.000 mc/s. Din păcate, hidrologii se aşteaptă ca în zilele următoare să scadă şi mai tare. De exemplu, pe data de 15 august, aceştia estimează pentru zona Turnu Măgurele o cotă de doar 79 cm şi un debit de 3381.

Nici la Zimnicea situaţia nu este mai roz. Şenalul de navigaţie a fost simţitor îngustat şi este necesară intervenţia navelor de dragaj pentru ca pragurile de sub apă să nu producă avarii. În această dimineaţă, la Zimnicea, cota Dunării era de 125 cm şi avea un debit de 4.020 mc/s. Din păcate, şi în această zonă se aşteaptă scăderi majore în următoarea perioadă. Pentru data de 15 august, hidrologii estimează o cotă de doar 81 cm şi un debit de 3489.

Adâncimea apei în această zonă este monitorizată din 6 în 6 ore.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite