FOTO Zeci de gospodării din Peretu încă mai sunt afectate de inundaţii Au început demersurile pentru realizarea unui sistem complex de desecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Peretu terenurile de la marginea satului încă mai sunt inundate
La Peretu terenurile de la marginea satului încă mai sunt inundate

Aproximativ 40 de gospodării din Peretu încă mai sunt afectate de valul de inundaţii abătut asupra localităţii la finalul anului trecut. Apa încă mai bălteşte în curţi, pivniţe şi pe terenurile agricole de la marginea comunei. Problema inundaţiilor repetate de la Peretu se află de ceva vreme în atenţia autorităţilor judeţene care caută soluţii tehnice de apărare.

Prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan, directorul SGA, Ion Barbu şi Cătălin Popescu, şef de lucrări de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti au mers, astăzi, la Peretu pentru a analiza situaţia din teren şi pentru sta de vorbă cu localnicii afectaţi.

”Ne-am respectat promisiunea pe care le-am făcut-o cetăţenilor de a aduce în zona aceasta un specialist care să facă toate măsurătorile necesare şi să dea o soluţie tehnică, urmând ca noi să întocmim documentaţia necesară pentru a face acea lucrare de sistematizare care este absolut necesară. Am  venit cu şeful de lucrări Cătălin Popescu de la UTCB care a văzut în primă instanţă ce trebuie să facă şi care urmează să revină pentru măsurători. Îl vom sprijini cu tot ce consideră că este necesar. Oamenii sunt nemuţumiţi pentru că situaţia asta durează de ceva vreme”, a sus prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

În urma vizitei făcute în zonele inundabile din Peretu, specialistul a concluzionat că în comună se impune realizarea unui sistem complex de desecare, în aşa fel încât pe viitor, localitatea să nu mai fie afectată de inundaţii. 

”Pe baza studiilor topometrice se va putea face un proiect care să scape oamenii de problemele acestea .  Proiectul constă într-un sistem compex de desecare. Noi ne ocupăm de partea de studii şi partea de proiectare. După ce vor fi gata studiile, din punctul nostru de vedere mai mult de trei- patru săptămâni nu durează”, a spus Cătălin Popescu.

Fondurile europene, o soluţie de finanţare

Pentru ca soluţie tehnică, menită să scape locuitorii din Peretu de inundaţii, să devină realitate va fi nevoie de finanţare. Fondurile europene ar putea fi o soluţie pentru realizarea lucrării de la Peretu, după cum a sugerat prefectul de Teleorman, însă cum accesarea este un proces de durată, autoritatea locală va trebui să găsească în buget resurse pentru realizarea sistemului de desecare, în regm de urgenţă.

Inundaţiile , un coşmar care se tot repetă de 10 ani

Coşmarul inundaţiilor se repetă la Peretu de mai bine de 10 ani. În 2005 localitatea a fost lovită de o viitură puternică în urma căreia au căzut zeci de case. Oamenii şi-au refăcut casele cu fonduri de la Guvern şi în comună s-au efectuat atunci o serie de lucrări de sistematizare.  Autorităţile nu au estimat însă că istoria se va repeta şi că este posibil ca ceea ce au dimensionat să fie depăşit de cantităţi mai mari de precipitaţi.

”După 2005 am crezut  că ceea ce dimensionasem nu se va mai întâmpla. Acum a fost mai mult. Se putea face acest sistem, dacă anticipam că va fi aşa mult. Am crezut că este suficient”, a recunoscut primarul localităţii, Ionel Olteanu.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite