Focar de TBC la Şcoala gimnazială din Roşiorii de Vede. Peste 700 de elevi şi profesori au fost testaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sanatate Publica Teleorman continuă să supravegheze focarul de tuberculoză de la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede. Pentru cei 52 de copii cu teste pozitive la tuberculină, s-au efectuat 49 de examene radiologice  şi radiografii, toate rezultatele fiind negative .

Autorităţile rămân în alertă şi continuă să supravegheze focarul de TBC de la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede. Focarul de tuberculoză a fost declarat încă din data de 14 iulie 2017 şi de atunci cazurile au continuat sa apară în lunile august şi septembrie, persoanele afectate fiind izolate şi tratate în spital.

 În prezent, doi copii se află în tratament la Spitalul Marius Nasta- Lacul Bucura , restul de 9 copii, care fuseseră suspecţi, fiind externaţi  cu tratament şi declaraţi necontagioşi.

Prima măsură luată de DSP după declararea focarului a fost extinderea anchetei epidemiologice, stabilirea listei contactilor direcţi si a contactilor familiali ai copiiilor si începerea testărilor medicale necesare.

”Datorită lipsei testului cu tuberculina ( PPD) recomandat pentru testarea copiilor în focar la nivelul întregii tari şi în Teleorman, părinţii copiilor au fost consiliaţi sa accepte sa li se  facă radiografie pulmonară, dar doar o mică parte au acceptat . Profesorii si celelalt personal angajat la şcoala au primit recomandarea sa facă radiografie pulmonara de control , ceea ce s-a si întâmplat . Patru cadre didactice au refuzat iniţial radiografia pulmonara, în scris”, informează Direcţia de Sănătate Publică Teleorman.

Peste 700 de elevi şi profesori au fost testaţi

Începând cu 1 septembrie, după ce DSP Teleorman a primit PPD la nivelul Spitalului PNF Rosiori de Vede s-a reluat testarea elevilor, iniţial a celor din clasele  în care evoluasera cazurile TBC diagnosticate. După apariţia cazului contagios, testarea cu PPD s-a extins la toate clasele din şcoală.
Din totalul de 780 persoane cât însumează colectivul şcolii, fuseseră testaţi până pe 2 octombrie, 714, dintre care 655 elevi, 51 de cadre didactice şi 8 persoane din categoria personal auxiliar.

Rezultatele testelor în cazul celor 52 de copii testaţi pozitiv la tuberculină sunt negative

Din efectivul testat  de 780 persoane, 52 de copii au avut teste pozitive la tuberculina. În cazul lor, DSP a dispus investigaţii suplimentare prin efectuarea de radiografii pulmonare si examene de sputa. ”Din cei 52 de copii cu test pozitiv la tuberculina s-au efectuat 49 de examene radiologice si 49 de radiografii,toate negative. Cei 49 de copii nu sunt contagiosi, nu transmit boala  si pot sa frecventeze cursurile scolare .Adulţii care au efectuat radiografii nu au avut modificari ale parenchimului pulmonar.Aşteptam raportul final al medicilor specialisti”, mai informează DSP Teleorman.

Instituţia a efectuat până acum patru dezinfecţii terminale în unitatea şcolară şi a luat o serie de măsuri pentru evitarea extinderii bolii.

”DSP Teleorman a luat şi celelalte măsuri care se impun în focar : dezinfectii terminale (4) şi continue, zilnice, a asigurat substanţe dezinfectante, a deplasat un agent dezinfector pentru efectuarea dezinfecţiilor terminale, a asigurat lecţii de educaţie pentru sanatate pentru elevi, a recomandat controale medicale periodice pentru cadrele didactice,efectuate de medicul de medicina muncii”, precizează conducerea instituţiei.
 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite