Drogurile, o realitate îngrijorătoare şi în Teleorman. Autorităţile au lansat campania "RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
campanie droguri

Prefectura Teleorman a lansat campania "RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!", iniţiativă care are ca scop prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

 Înainte de lansarea campaniei, autorităţile au făcut o radiografie a fenomenului drogurilor în Teleorman prin intermediul unei anchete la care au lucrat peste aproximativ 30 de psihologi, sociologi şi doctori din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenta Educaţionala şi din cadrul Compartimentului de promovare şi evaluare a sănătăţii al DSP Teleorman.

În cadrul anchetei au fost chestionaţi aproximativ 15.000 de elevi.”Chestionarul privind supravegherea comportamentelor de risc la tineri a cuprins 21 de întrebări. În urma centralizării rezultatelor specialiştii au identificat câţi dintre copii au un stil de viaţă sănătos, câţi practică sport, câţi consumă băuturi alcoolice, câţi consumă substanţe ilegale sau câţi cunosc persoane care consumă astfel de substanţe. Rezultatele celor mai sugestive întrebări indică faptul că aproximativ 18% dintre adolescenţi recunosc fenomenul consumului de droguri în jurul lor, dar prea puţini au dat dovadă de spirit civic luând atitudine pentru stoparea acestor comportamente”, a spus prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan, cu prilejul conferinţei de lansare a campaniei.

234 de elevi teleormăneni au recunoscut că au consumat substanţe interzise

 234 de elevi au recunoscut că au consumat sau consumă în prezent substanţe cu efect halucinogen, cei mai mulţi dintre aceştia lăsându-se influenţaţi de anturaj . Alţi elevi au recunoscut că  au cedat în faţa drogurilor pe marginea unor evenimente importante , din proprie iniţiativă ori din alte motive.

”Cele mai multe victime ale acestui fenomen îşi procură drogurile de la prieteni, mulţi dintre elevii chestionaţi având chiar o stare de rău în urma consumului. Deşi la nivel judeţean , numărul consumatorilor de substanţe ilegale, în rândul liceenilor pare mic, este bine să ne îndreptăm atenţia asupra copiilor ori cunoştinţelor care au nevoie de ajutor înainte de a fi prea târziu”, a mai spus prefectul de Teleorman.

 Întâlniri cu elevii şi părinţii

Campania "RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!" are ca obiective informarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice despre cauzele, condiţiile favorizante şi determinante ale consumului de droguri şi substanţe halucinogene, motivaţiile consumului, implicaţiile şi consecinţele psiho-individuale, socio-profesionale şi normativ penale ale comportamentului de consum.  Campania vizează, de asemenea, promovarea în şcoli şi licee, a stilului de viaţă sănătos şi combaterea „viciilor”.

”În perioada următoare, până în luna mai, voi participa la şedinţe cu părinţii dar şi la întâlniri cu elevii din liceele telormănene.Vom realiza echipe formate din specialişti care vor furniza informaţii importante părinţilor, legate de modul în care sa fie abordată problema drogurilor cu copilul, regulile de comunicare, care sunt factorii de risc, care sunt factorii de protectie şi bineînţeles, un set de recomandări în acest sens”, a mai spus prefectul de Teleorman.

În cadrul întâlnirilor cu tinerii vor fi prezentate materiale video cu impact emoţional, vor fi lansate dezbateri, iar specilişti din domeniu vor transmite mesaje în vederea conştientizării efectelor consumului de droguri.

Două întâlniri au avut loc  deja la Liceul teoretic ” Al. I Cuza” unde autorităţile implicate în campanie s-au întâlnit, pe rând cu părinţii şi elevii.

Un nou drog crează mari probleme

Mai mulţi tineri din diferite judeţe ale ţării au ajuns la spital în stare gravă după ce au consumat  o substanţă periculoasă. ”Noul drog care a creat mari probleme în judeţe precum Galaţi, Constanţa, Tulcea, Braila, Iaşi, Vrancea ne-a făcut să tragem un semnal de alarmă, fiind un substituent extrem de periculos, respectiv un amestec de îngrăşământ de flori comandat online din SUA sau China, otravă de şoareci, acetonă şi ceaiuri de plante, comercializat ulterior cu 10 lei pliculeţul”, a explicat prefectul judeţului cu prilejul lansării campaniei"RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!".

 DIICOT şi alte şapte instituţii, partenere ale Prefecturii în cadrul campaniei

Pe lângă întâlnirile cu părinţii şi elevii, la nivelul liceelor şi claselora VII-a şi a VIII-a , campanie va implica şi identificarea societăţilor care comercializează tipuri de îngrăşământ de flori la nivelul judeţului, precum şi monitorizarea persoanelor care fac comenzi online din sau sau China de îngrăsământ de flori.

Campanie "RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!" este iniţiată de Instituţia Prefectului Judeţul Telorman şi realizată cu sprijinul a 8 instituţii cu competenţe în zona problemelor identificate, alături de care vor veni şi unitatile de învăţământ de pe raza judeţului cât şi administraţia publică locală: Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman,  Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman,  Direcţia de Sănătate Publică Teleorman,  Inspectoratul de Poliţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism,  Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite