Cum să-ţi satisfaci pofta de dulce în post. Patru reţete simple pentru prăjituri delicioase fără lapte şi ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
clatite5

Pofticioşi de dulciuri pot trece peste perioada Postului Crăciunului apelând la reţete simple de prăjturi în care ingredientele de origine animală se înlocuiesc cu cele de origine vegetală. Fără ouă, lapte sau unt se pot face clătite, tort sau chiar ciocolată.

Pentru amatorii de dulciuri şi iubitorii de ciocolată, perioada Postului Crăciunului în care ”dulcele” clasic este interzise poate fi greu de depăşit. Bucătarii spun că există o  multitudine de reţete de dulciuri de post, simple şi ieftine, cu care creştinii care postesc îşi pot satisface pofta de dulce. Cu puţin ingrediente, substitute ale celor clasice, se pot crea reţete de post la fel de delicioase. Inclusiv ciocolata poate fi introdusă în regimul de post, dacă  în locul laptelui de origine animală se foloseşte un substitut de origine vegetală.

Bucătarul Valeria Sima explică cum poţi face ciocoată de casă de post în doar zece minute. ” Este o reţetă foarte simplă. Avem nevoie de 350 de grame de zahăr, 100 ml de apă,  100 de grame de margarină vegetală, 250 de grame de lapte praf de soia, două linguri de cacao, 100 de grame de nuci sau alune măcinate.  Se poate folosi şi esenţă de rom sau de vanilie”. 

ciocolata de casa

Apa se pune la fiert şi se adaugă zahărul. Se amestecă compoziţia . După ce s-a dizolvat zahărul în apa fiartă, se ia de pe foc şi se adaugă margarina. Se amestecă până se topeşte. Se adaugă laptele de soia praf , cacao şi esenţă. Va rezulta o pastă omgenă.  Se unge un vas cu puţin ulei, se toarnă compoziţia şi se presară deasupra nucile sau alunele măcinate. Se dă la frigider pentru câteva ore.

” Prepararea durează cel mult zece minute, aşteptarea durează mai mult, dar merită pentru că rezultatul este delicios. Poate fi păstrată câteva zile”, mai spune bucătarul.

În locul laptelui praf de soia se poate folosi şi lapte praf de cocos care va transforma ciocolata într-un desert cu aromă de cocos.

Prăjitură cu mere

O reţetă simplă şi rapidă de prăjitură cu mere poate satisface, de asemenea, pofta de dulce în post.  ” Avem nevoie de 500 de grame biscuiti, 250 de grame  zahar, 100 g margarina vegetală, 300g rahat, 300 ml apa, 100ml rom şi  50g cacao. Pentru blat se folosesc 500 g biscuiţi care se pisează şi se amestecă cu 175 g margarina”, spune bucătarul.

Se topeşte margarina în care se adaugă  biscuiţii daţi prin masina de tocat . Blatul se întinde într-o tavă, pe o foaie de aluminiu, şi se lasă la răcit 50 de minute.Z ahărul se topeşte într-o cratiţă cu apa, cacaua şi margaina. Se adaugă romul şi se lasă la răcit.  Se amestecă praful de biscuiţi si rahatul dupa care se toarnă, treptat, siropul de zahar. Compozitia  obţinută se toarnă peste blatul de biscuiţi.  Deasupra prăjiturii se pune nucă de cocos şi se lasă la răcit.

productie mere

Clătite

Chiar şi clasicele clătite pot fi făcute în perioada de post, dacă din compoziţie se scot ouăle.  ”Se folosesc 100 de grame de făine, 100 ml de sifon, 50 de ml ulei, 25 de grame zahăr şi sare. Modul de preparare este acelaşi ca şi în cazul clătitelor cu ou. În lipsa oului, foile se rup mai uşor, de aceea este indicat să se coacă puţin mai groase”, mai spune bucătarul Valeria Sima. 

Tort de post

Cu mere, biscuiţi pe post de blat, budincă de vanilie şi frişcă vegetală, în post se poate prepara chiar şi tort delicios. Pentru realizarea unui tort de post este nevoie de : un kilogram de mere rase, 300 de grame de biscuiţi de post, 200 de grame zahăr, o linguriţă de esenţă de vanilie, o linguriţă de scorţişoară, sucul de la o jumăate de lămâie, două plicuri de budincă, 3 grame de gelatină. 

Se face un sirop din 600 ml de apa, zahăr, esenţa de vanilie, rom . Se adaugă merele rase, amestecate cu sucul de lamâie, scorţişoara, apoi budinca de vanilie. 

image

Se fierb toate timp de 10 minute la foc mediu, amestecând din când în când. Gelatina se adaugă în ultimul minut de fierbere şi întreaga compoziţie se lasă la răcit.  

Tortul se asamblează astfel : un rând de biscuiţi, un rând din crema de mere rase cu budincă de vanilie, biscuiţi, crema de mere şi, la final, încă un rând de biscuiţi. Tortul obţinut se bagă la frigider pentru trei ore şi se ornează cu frişcă vegetală.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite