Controale în şcolile din Teleorman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile de învăţământ din Teleorman sunt verificate, zilele acestea, de echipe mixte de control formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman. Autorităţile vor să vadă cât de bine sunt pregătite localurile de şcoală din judeţ pentru începerea noului an şcolar care va debuta pe 14 septembrie.

După ce prefectul judeţului Daniela Carmen Dan s-a deplasat personal în mai mult şcoli din judeţ, concluzia generală a fost că majoritatea unităţilor de învăţământ vizitate sunt  pregătite să-şi  primească elevii.  Sunt însă, în judeţ, şcoli care încă mai au probleme, iar şansele ca acestea să fie remediate până la 14 septembrie sunt mici. Există în continuare localuri de şcoală care nu au apă curentă şi canalizare şi care nu au şanse să obţină autorizaţia sanitară de funcţionare. În unele unităţi şcolare mobilierul este neschimbat de ani de zile, iar dotările moderne lipsesc. 

”Am constat cu tristeţe că există unităţi de învăţământ în Teleorman nepregătite pentru deschiderea noului an şcolar. Astăzi am verificat, împreună cu reprezentanţii DSP şi IŞJ, şcolile şi grădiniţele din şase comune. Comisiile au constatat că în unele unităţi de învăţământ mobilierul este nechimbat de mulţi ani, sunt condiţii improprii de funcţionare a grupurilor sanitare, lipsesc mai multe dotări necesare, la care se adaugă alte aspecte ce dăunează sistemului educaţional în ansamblu şi implicit copiilor care peste aproximativ o săptămână aşteaptă să păşească în unităţile de învăţământ ca în a doua casă”, a recunoscut prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

Potrivi prefectului, comisiile de control , în baza notelor de constatare, vor dispune măsuri şi termene de remediere pentru problemele constatate.

”Deşi am primit garanţia că situaţia se va remedia în perioada imediat următoare, după deschiderea noului an şcolar, mă voi deplasa din nou în localităţile în care am identificat probleme pentru a mă asigura că elevii învaţă în condiţii decente.  Sunt însă şcoli şi grădiniţe, care s-au situat la pol opus fiind pregătite chiar de mâine să primească elevii , în timp ce în altele mai sunt de efectuat unele mici reparaţii curente”, a mai declarat prefectul de Teleorman.

Incident la Botoroaga

Controalele derulate în cele 375 de unităţi de învăţământ n-au fost lipsite de incidente. La Botoroaga, potrivit prefectului de Teleorman, primarul localităţii nu a permis accesul echipei de control în şcolile şi grădiniţele din comună. ”Miercuri  după ce echipa mixtă a verificat toate unităţile de învăţământ din şase localităţi, colegii mei au ajuns şi în comuna Botoroaga unde s-au lovit de refuzul primarului de a coopera, de a participa, sau de a delega un reprezentant, la activitatea de verificare, deoarece, după spusele dânsului, se afla la acea oră într-o şedinţă de partid, o activitate care probabil i se pare cu mult mai importantă decât siguranţa copiilor în şcoli. Edilul a adus reproşuri şi a vorbit pe un ton necorespunzător şi atunci când a văzut că sunt persoane care încă lucrează la ora 18, 30, considerată de acesta o oră târzie chiar şi pentru o vizită ce fusese anunţată” a relatat prefectul de Teleorman.

Controalele în şcoli se vor încheia săptămâna aceasta

Acţiunea de control demarată pe 31 august va încheia pe 7 septembrie. Până la data de 11 septembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman şi Direcţia de Sănătate Publică  vor întocmi şi prezenta Instituţiei Prefectului un raport comun al activităţilor desfăşurate. Atunci se va şti şi numărul localurilor de şcoală care îşi vor deschide porţile pe 14 septembrie fără autorizaţii sanitare de funcţionare. 

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite