30.000 de teleormăneni sărbătoriţi de Sfântul Ioan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De Sfântul Ion fiecare persoană trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul foto: Claudiu Dumitrache
De Sfântul Ion fiecare persoană trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul foto: Claudiu Dumitrache

Sărbătoare mare în casele a mii de teleormăneni. Peste 30.000 de teleormăneni îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui. Toţi aceia care poartă numele Sfântului Ioan sunt astăzi în centrul atenţiei. Majoritatea sărbătoriţilor sunt bărbaţi.

În fiecare an, la 7 ianuarie, românii sărbătoresc ziua Sfântului Ion. Peste 30.000 de teleormăneni poartă numele sfântului. Majoritatea sărbătoriţilor sunt bărbaţi, aproximativ 25.000.

Potrivit tratiţiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarnă, începute de ziua Sfântul Nicolae (6 decembrie).

Se zice că după Sfântul Ion se botează gerul, adică gerul începe să nu-şi mai facă simţită prezenţa.

Sfântul Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naşte copii sănătoşi, fără malformaţii.

Se zice că cine nu se veseleşte în Ziua Sfântul Ion va fi trist tot anul. În această zi fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul.

Ziua de Sfântul Ion este considerată şi “Ziua furcii”, ziua în care femeile îşi reiau treburile zilnice.

Pe rit vechi, la 7 ianuarie, se sărbătoreşte Crăciunul.

Redacţia cotidianului Adevărul Alexandria urează „La mulţi ani” tuturor sărbătoriţilor.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite