23 de persoane au fost cercetate, în doar două luni, pentru trafic şi consum de droguri. Campania ” Rămâi la fel” continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
campanie droguri

Prefectura Teleorman şi celelalte instituţii implicate în proiectul ” Rămâi la fel” au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, măsurile, acţiunile şi rezultatele după primele două luni de implementare a campaniei.

Potrivit informării făcute de  Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman din cadrul IPJ, instituţie implicată în campanie ” Rămâi la fel”, în doar două luni s-au înregistrat şapte dosare penale privind infracţiuni de trafic şi consum ilicit de droguri , fiind constatate opt infracţiuni. Este vorba despre o infracţiune privind iniţierea  şi constituirea unui grup infracţional organizat, şase infracţiuni de trafic de droguri de risc şi o infracţiune de deţinere în vederea consumului de droguri de mare risc.

23 de persoane au fost cercetate în ultimele două luni pentru infracţiuni de trafic şi consum ilicit de droguri de risc.DIICOT-Biroul Teritorial Teleorman a reţinut  patru dealeri de droguri de risc, două persoane fiind trimise în judecată în stare de libertate. Cu această ocazie a fost capturată şi cantitatea de 18 grame de cannabis.

Cannabisul pare a fi drogul ” preferat” de dealerii din judeţ. 

”Pe raza judeţului nu au fost semnalate cazuri de consum şi trafic de droguri de mare risc. Este un factor relativ îmbucurător. Confiscările s-au rezumat numai la aceste droguri din categoria celor uşoare, cannabisul, în special.Poate şi datorită faptului că este mai ieftin, judeţul fiind mai sărac este mai la îndemâna celor are cosumă substanţe ilicite”, a spus Nelu Urziceanu, şeful de  Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Teleorman.

Întâlniri cu 2598 de elevi

În primele două luni de campanie au avut loc întâlniri cu 2598 de elevi de clasa a IX-a şi a X-a din liceele teleormănene. Instituţiile implicate în campanie s-au întâlnit, de asemenea, cu 2064 părinţi. Elevii şi părinţii au fost informaţi asupra efectelor date de substaţele cu proprietăţi psihoactive şi modalităţile de consum. Atât elevii, cât şi părinţii au fost îndrumaţi către ajutor de specialitate şi modalităţile prin care pot apela la sprijinul autorităţilor.

”Dacă este să vorbim de rezultate concrete, despre întâlniri, despre verificări , despre cercetări, despre arestări,  putem să facem precizarea că până la acest moment , până la jumătatea campaniei am avut întâlniri  cu 2598 de elevi, cu 2064 de părinţi  . La întâlnirile cu elevii prezenţa cadrelor didactie nu a fost permisă. Tinerii au demonstrat că nu sunt străini de acest fenomen,  iar rezultatul chestionarului s-a dovedit a fi real. Există consum în rândul tinerilor din oraşele Turnu Măgurele şi Videle ca notă de incidenţă mai puternică. Aceste întâlniri în teren  nu au făcut decât să confirme rezultatele şi prioritizarea pe care no am făcut-o. ”, a spus prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan.

Campania continuă până în luna mai

Prefectura Teleorman a lansat campania "RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!" în data de 26 februarie  iniţiativă având ca scop prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. 

Campania "RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!" are ca obiective informarea elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice despre cauzele, condiţiile favorizante şi determinante ale consumului de droguri şi substanţe halucinogene, motivaţiile consumului, implicaţiile şi consecinţele psiho-individuale, socio-profesionale şi normativ penale ale comportamentului de consum.  Campania vizează, de asemenea, promovarea în şcoli şi licee, a stilului de viaţă sănătos şi combaterea „viciilor”.

Campanie "RĂMÂI LA FEL! DROGURILE LASĂ URME!" este iniţiată de Instituţia Prefectului Judeţul Telorman şi realizată cu sprijinul mai multor instituţii cu competenţe în zona problemelor identificate, alături de care vor veni şi unitatile de învăţământ de pe raza judeţului cât şi administraţia publică locală: Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman,  Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman,  Direcţia de Sănătate Publică Teleorman,  Inspectoratul de Poliţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism,  Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Teleorman, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor.

Campania va fi reluată după sărbătorile de Paşte şi va continua până în luna mai.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite